Οι αναδυόμενες δεν ξοδεύουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα

Οι αναδυόμενες δεν ξοδεύουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύουμε την εποχή των «φθηνών» νομισμάτων, καθώς οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου φαίνεται να μην ξοδεύουν τόσο από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να ενισχύσουν τις ισοτιμίες τους. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά είναι μικρότερη η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, υποχωρώντας κατά 2% στα 2,8 τρισ. δολάρια εν μέσω του 2015.

Οι περισσότερες χώρες, από τη Ρωσία μέχρι την Ταϊλάνδη, επιτρέπουν την ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών, διότι η πτώση τους έναντι του δολαρίου ωφελεί τις εξαγωγές τους. Ερευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ειδικότερα, καταλήγει στο πόρισμα πως τα συναλλαγματικά αποθέματα των 12 ισχυρότερων αναδυόμενων οικονομιών, εξαιρουμένης της Κίνας και των χωρών που έχουν συνδεδεμένες τις ισοτιμίες τους με άλλα νομίσματα για να ελέγχουν τις απότομες διακυμάνσεις, υποχώρησαν κατά 2% στα 2,8 τρισ. δολάρια το 2015. Ενδεχομένως, αυτή η ποσοστιαία πτώση να είναι ακόμη μικρότερη, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου έχει μειώσει την αξία των υπόλοιπων αποθεματικών νομισμάτων, όπως είναι το ευρώ. Ενώ η Κίνα έχει δαπανήσει πάνω από 400 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την πτώση του γουάν, άλλες χώρες του αναδυόμενου κόσμου, όπως η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, δεν παρεμβαίνουν για να συγκρατήσουν την πτώση των νομισμάτων τους, διότι ωφελούνται οι εξαγωγές τους, που γίνονται πιο ελκυστικές στο παγκόσμιο εμπόριο. «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι σχετικά ανεκτή η υποτίμηση των νομισμάτων», σχολιάζει ο Αλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής στον τομέα ερευνών για τα νομίσματα στην Deutsche Bank. «Οι χώρες του αναδυόμενου κόσμου αξιοποιούν με ευελιξία τη διακύμανση νομισμάτων», προσθέτει ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι ισοτιμίες των 24 οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2015, επειδή εντάθηκαν οι εκροές κεφαλαίων, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη, την πτώση των τιμών εμπορευμάτων και την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος 2014-15 αποτέλεσε τη διετία με τη μεγαλύτερη πτώση στις ισοτιμίες των αναδυόμενων οικονομιών από το 1999. Πέρυσι υποχώρησαν κατά 15% έπειτα από απώλειες της τάξεως του 12% έναν χρόνο πριν, δηλαδή το 2014.

Χαρακτηριστικά, η Ρωσία δεν άγγιξε συναλλαγματικά αποθέματα 369 δισ. δολαρίων το 2015, παρά τη διολίσθηση του ρουβλιού κατά 19%. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης παρέμειναν αμετάβλητα στα 368 δισ. και στα 148 δισ. δολάρια. Η Ινδία κατάφερε να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της κατά 11% στα 328 δισ. δολάρια, εκμεταλλευόμενη την άνοδο της ρουπίας. «Οι νόρμες ως προς τη διαχείριση των νομισμάτων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλάζουν σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Σινς, στρατηγικός αναλυτής της Amherst Pierpont Securities LLC στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή