Εξετάζεται η σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού με μετρό

Εξετάζεται η σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού με μετρό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού της γραμμής 4 του Μετρό προκειμένου να συμπεριλάβει το συγκρότημα της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στην Καλλιθέα εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, περισσότερο πιθανό είναι να δρομολογηθούν τελικά μόνο κάποιες μικρές βελτιώσεις στις ήδη υπάρχουσες συγκοινωνίες, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση επισκεπτών. Το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και από τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσει τμηματικά η διαδικασία παράδοσής του.

Η τακτική συνάντηση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του Δημοσίου με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Κέντρο Πολιτισμού μεταδόθηκε χθες για πρώτη φορά μέσω Ιντερνετ. Από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

• Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών εξετάζουν το ενδεχόμενο σύνδεσης του Κέντρου Πολιτισμού στην Καλλιθέα με τη νέα γραμμή του μετρό (η οποία δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί). Οπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (ΣΜΑΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με την Αττικό Μετρό κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. Ως άμεσες λύσεις για τη διευκόλυνση της σύνδεσης του Κέντρου Πολιτισμού έχουν προτείνει τη δημιουργία πεζογέφυρας που θα συνδέσει τον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου με τον τερματικό σταθμό του τραμ και τη δημιουργία λεωφορειακής γραμμής από το Σύνταγμα και το ΦΙΞ προς τη νέα εγκατάσταση.

• Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού, Μάνος Βράιλας η σταδιακή παράδοση του έργου θα ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου. Σήμερα έχουν κατασκευαστεί το 100% του στεγάστρου, το 99% του υδάτινου καναλιού, το 98% του κτιρίου στάθμευσης και του λόφου, το 95% των κτιρίων συντήρησης, το 90% της βιβλιοθήκης, το 85% της όπερας, το 68% της Εσπλανάδας και το 45% της εσωτερικής οδοποιίας. «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα παραδοθεί στις 31 Μαρτίου όλος ο περιβάλλων χώρος, καθώς κομμάτια είναι ακόμα δεσμευμένα από τις αρχαιολογικές εργασίες» ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΠΟ, Παν. Δούρου, που υποστήριξε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο έργο έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό έγκαιρα.

• Οπως είπε ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φ. Τσιμπόγλου, στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά ο καθαρισμός όλων των βιβλίων που θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο, έργο το οποίο θα χρειαστεί 9 μήνες για να ολοκληρωθεί. Ο κ. Τσιμπόγλου επισήμανε ότι η πρόσληψη των πρώτων 36 υπαλλήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά ακόμα και με τη (δρομολογημένη) προσθήκη ακόμα 43 υπαλλήλων «θα είναι δύσκολο να τα φέρουμε πέρα, όταν η αρχική σύμβαση προέβλεπε 283 άτομα».

• Τέλος, ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Γ. Παντής ανέφερε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για τη σύνδεση του παλαιού και του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT