Η αύξηση των εξαγωγών «ηρέμησε» τα κινεζικά χρηματιστήρια

Η αύξηση των εξαγωγών «ηρέμησε» τα κινεζικά χρηματιστήρια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο προχωρά στη θέσπιση νέου συντονιστικού οργάνου, που θα αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική πολιτική αλλά και για τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Η νέα πρωτοβουλία της κινεζικής ηγεσίας γίνεται γνωστή, ενώ τα κινεζικά χρηματιστήρια δείχνουν να σταθεροποιούνται, και τα τελευταία στοιχεία φέρουν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας να διευρύνεται, χάρη στη σημαντική ανάκαμψη των κινεζικών εξαγωγών. Οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη θέσπιση νέου συντονιστικού γραφείου στους κόλπους της κυβέρνησης ως σιωπηρή ομολογία του Πεκίνου ότι η στρατηγική του έχει ουσιαστικά αποτύχει, καθώς δεν έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Παράλληλα εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου οργάνου. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει πως η θέσπιση του νέου γραφείου καταδεικνύει ότι η κινεζική ηγεσία αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Το νέο συντονιστικό γραφείο αποτελεί μήνυμα όχι στρατηγική», σχολίασαν πηγές προσκείμενες σε κυβερνητικές πηγές της Κίνας, που τονίζουν ότι στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο υπάρχουν ήδη πολλοί συντονιστικοί μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο θα υπάγεται το νέο γραφείο. Οπως άλλωστε τονίζει η βρετανική εφημερίδα, στους κόλπους της κινεζικής ηγεσίας υπάρχει η Ομάδα Οικονομικών Συμβούλων του κράτους, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin, σύμφωνα με το οποίο επικεφαλής του νέου συντονιστικού γραφείου θα αναλάβει ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας.

Σημειωτέον ότι ο αντιπρόεδρος αυτής της ομάδας οικονομικών συμβούλων δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας, όταν υποχωρούσε το γουάν, ότι «είναι αδύνατον» να υποτιμηθεί το κινεζικό νόμισμα κατά 10% έναντι του δολαρίου. Υποτιμήθηκε, ωστόσο, κατά 1,5% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οπότε επικρίθηκαν από οικονομικούς αναλυτές οι χειρισμοί του Πεκίνου σχετικά με την ισοτιμία του νομίσματος, ως ατυχείς και υπαίτιοι για την υποτίμησή του. Ως παράγοντας, όμως, στήριξης τόσο του νομίσματος όσο και γενικότερα της κινεζικής οικονομίας εμφανίζεται το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς σημείωσε και πάλι αύξηση τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στα 60 δισ. δολάρια. Στο σύνολο του περασμένου έτους έφτασε στα 594,5 δισ. δολάρια. Αντανακλά την ανάκαμψη των κινεζικών εξαγωγών, που αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση, μετά την πτώση κατά 3,7% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές εξακολούθησαν να υποχωρούν για 14ο συναπτό μήνα και μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει πτώση 5,6%.

Σύμφωνα με τον Σέιν Ολιβερ, στέλεχος της AMP Capital Investors Ltd, «η κινεζική οικονομία μάλλον σταθεροποιείται παρά καταρρέει». Ο ίδιος εκτιμά πως το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο μειώνει τις πιθανότητες ουσιαστικής υποτίμησης του γουάν. Σε ό,τι αφορά τη νέα κατάρρευση που σημείωσαν τα κινεζικά χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος αναλυτής την αποδίδει σε προβλήματα σχετικά με τις ρυθμίσεις και τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς, και επιμένει πως «δεν υποδηλώνουν τόσο πολλά για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή