Μπουρκίνα Φάσο: 29 νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο

Μπουρκίνα Φάσο: 29 νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 29 νεκροί, εκ των οποίων οι δέκα ήταν υπήκοοι άλλων χωρών (έξι Καναδοί, δύο Γάλλοι, δύο Ελβετοί και ένας Αμερικάνος), είναι ο απολογισμός της επίθεσης τρομοκρατών στο ξενοδοχείο Splendid της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. Οι δυνάμεις ασφαλείας που πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου το μεσημέρι του Σαββάτου. Η επίθεση των τζιχαντιστών είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). 

Σύμφωνα με αξιωματούχους συνολικά απελευθερώθηκαν 150 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, από αργά χθές το βράδυ ως σήμερα, Σάββατο, σκοτώθηκαν τέσσερις δράστες. Οπως ανακοινώθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι 27 νεκροί. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν την επιχείρηση σε παρακείμενο ξενοδοχείο, πριν ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους, αργά το μεσημέρι.

Στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο, σημειώθηκαν νωρίτερα ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και κομάντο τζιχαντιστών.

Σφοδρά πυρά σημειώνονταν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, ενώ ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης είχαν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας. Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις ανταλλαγές πυρών, αρκετοί πολίτες μπόρεσαν να φύγουν από το Splendid από τις πλαϊνές πόρτες.

Στην επιχείρηση, εκτός των ντόπιων δυνάμεων, συμμετείχαν και άνδρες από την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19.45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.

Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε "αρκετούς νεκρούς", όπως ανέφερε εργαζόμενος.

Οι δράστες φορούσαν τουρμπάνια

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες "με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί".

Δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν αμέσως τη γειτονιά αυτή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου δέκα αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για "τρομοκρατική επίθεση" και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι "σημείο μόνιμης υποστήριξης" της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Καμπορέ, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Όπως στο Μπαμακό

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό. Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί. Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μαλί, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν. Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή