96 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2015

96 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2015

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση μόλις 0,9% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της χώρας για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα έφθασαν τα 96 εκατομμύρια. Οι 75,8 εκατ. διανυκτερεύσεις (αύξηση 1,5%) πραγματοποιήθηκαν από ξένους τουρίστες και οι 20,1 εκατ. από Ελληνες (πτώση 1,6%). Οι διανυκτερεύσεις των ξένων αντιπροσωπεύουν ποσοστό 79% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Η περιορισμένη αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων στη χώρα καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το θέμα της έξαρσης του φαινομένου λειτουργίας μη αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων, που συνιστά και τεράστια φοροδιαφυγή.

Για το σύνολο των προορισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι διανυκτερεύσεις έφθασαν σε 2,77 δισ. (αύξηση 3,2%), εκ των οποίων οι 1,26 δισ. (αύξηση 3,5%) από ξένους τουρίστες στις χώρες-υποδοχείς και οι 1,5 δισ. (αύξηση 3%) από τους κατοίκους των χωρών. Στην κορυφή της πυραμίδας των χωρών με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις βρίσκεται η Ισπανία με 421,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (αύξηση 4,3%).Στο μεταξύ, το θέμα της ασφάλειας των προορισμών βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας των τουριστικών ηγεσιών των χωρών σε διεθνές επίπεδο. Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του τουρισμού από 86 χώρες συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, προκειμένου να συζητήσουν την ανάπτυξη μηχανισμών στενότερης συνεργασίας μεταξύ της τουριστικής βιομηχανίας και των διοικήσεων των χωρών, με στόχο την ασφάλεια των ταξιδιών.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν την ενσωμάτωση του τουρισμού σε διεθνή και εθνικά συστήματα έκτακτης ανάγκης και υπογράμμισαν τον ρόλο της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Κατά την τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διαπίστωσε ότι ο ρόλος του τουρισμού εξακολουθεί να υποτιμάται, και η ενσωμάτωση των ταξιδιών και του τουρισμού σε εθνικές δομές και διαδικασίες έκτακτης ανάγκης συχνά συμβαίνει μόνο ύστερα από ένα σοβαρό περιστατικό σε μια χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή