Νίκησε το πολιτικό savoir vivre ο Τραμπ

Νίκησε το πολιτικό savoir vivre ο Τραμπ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγε πάντα ότι είναι γεννημένος νικητής. Η νίκη ήταν αυτό που εννοούσε να «πουλήσει» στο κοινό. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο Νιου Χαμσάιρ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανταποκρίθηκε επιτέλους, για πρώτη φορά, στο ύψος των υπερβολών του.

Ηταν πρώτα απ’ όλα μια νίκη εναντίον των ανθυποψηφίων του. Σε μια επίδειξη μεγαλοψυχίας, την ώρα του θριάμβου του, ο Τραμπ έσπευσε να αναγνωρίσει, στο επινίκιο πάρτι που οργάνωσαν οι οπαδοί του, ότι ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος συγκαταλέγονται μερικοί «πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι». Μια παραδοχή, η οποία, κάτω από την επιφανειακή της μεγαλοθυμία, δεν μπορούσε να κρύψει την έσχατη υποτίμηση.

Σαρωτική… επικράτηση

Αλλά η σαρωτική επικράτηση του Τραμπ δεν ήταν μόνο μια νίκη εναντίον γερουσιαστών και κυβερνητών που αντιπροσώπευαν την πολιτική μετριότητα. Ηταν και μια νίκη εναντίον όλων των κανόνων και των συμβάσεων του πολιτικού αγώνα. Εως την περασμένη εβδομάδα, όλοι δέχονταν ότι οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ μπορεί να κερδηθούν μόνο ένας ένας, μέσα από την άμεση, προσωπική επαφή τους με τον υποψήφιο. Αυτή τη συνταγή ακολούθησε ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισιτς, ο οποίος όργωσε την Πολιτεία με περισσότερες από 100 μικρές συγκεντρώσεις, για να καταλάβει τελικά τη δεύτερη θέση.

Ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Ερχόταν στο Νιου Χαμσάιρ με το προσωπικό του αεροπλάνο για να μιλήσει σε κάποια από τις λιγοστές μεγάλες συγκεντρώσεις του, σε ανοιχτούς χώρους, και ύστερα έφευγε με το ίδιο αεροπλάνο. Λέγεται μάλιστα ότι δεν πέρασε ούτε μία νύχτα στο Νιου Χαμσάιρ. Μια τέτοια περιφρόνηση συνήθως τιμωρείται από τους ψηφοφόρους. Αλλά όχι στην περίπτωση του Τραμπ.

Επειτα, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς: Ου αγνοήσεις το Fox News! Ο Τραμπ τόλμησε να περιφρονήσει το αγαπημένο τηλεοπτικό κανάλι των Συντηρητικών, καθώς δεν προσήλθε στο ντιμπέιτ που οργάνωσε, αλλά δεν έπαθε τίποτα. Αν μη τι άλλο, με την κίνηση αυτή εξασφάλισε πιο συμπαθητική κάλυψη από τους ανταγωνιστές του Fox News.

Το πολιτικό σαβουάρ βιβρ λέει ότι δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις δημοσίως. Μια τέτοια ωμότητα υποτίθεται ότι δεν αρμόζει σε ανθρώπους που φιλοδοξούν να εγκατασταθούν στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο Τραμπ αποκάλεσε έναν από τους κυριότερους αντιπάλους του, τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, με τον υποτιμητικό όρο «pussy» (σ.σ. η πιο κόσμια απόδοση του οποίου στα ελληνικά θα ήταν «γατί», ενώ η πιο ευθύβολη δεν αρμόζει σε σοβαρά έντυπα). Το έπραξε μάλιστα δημοσίως, την παραμονή των εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ, ενώπιον τεράστιου ακροατηρίου. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να προσελκύσει ο Τραμπ ακόμη περισσότερο την προσοχή του κοινού και των ΜΜΕ. Κατά τα φαινόμενα, ενίσχυσε τον θαυμασμό των οπαδών του, που του αναγνώρισαν την τόλμη να αψηφά το πολιτικά ορθό – αυτό που άλλοι θα αποκαλούσαν ευγένεια.

Η συμβατική λογική λέει ότι ένας υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής δεν μπορεί να υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα, χωρίς να παρουσιάζει καμία συγκεκριμένη πρόταση, αν δεν θέλει να θεωρηθεί τσαρλατάνος.

Αλλά οι επιδόσεις του Τραμπ σε αυτό το πεδίο κόβουν την ανάσα. «Θα νικήσουμε με τόσο μεγάλη διαφορά, θα είστε τόσο ευτυχισμένοι, θα κάνουμε την Αμερική τόσο μεγάλη όσο δεν υπήρξε ποτέ» διακήρυξε στο επινίκιο πάρτι, μετά την οριστικοποίηση της νίκης του.

Παρόμοιους τόνους υιοθετεί σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του, όποιο κι αν είναι το θέμα του. Ενώ άλλοι μπορεί να ένιωθαν υποχρεωμένοι να σκιαγραφήσουν κάτι που να μοιάζει, από μακριά έστω, με συγκεκριμένη πολιτική, ο Τραμπ δεν αισθάνεται καμία τέτοια ανάγκη. Για την ανεργία δηλώνει: «Θα είμαι ο πιο σπουδαίος πρόεδρος για την απασχόληση». Για τη Μέση Ανατολή: «Θα κάνουμε κόλαση το έδαφος κάτω από τα πόδια του ISIS». Για τα ναρκωτικά, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξύ στο Νιου Χαμσάιρ: «Θα τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία. Θα την αφήσουμε πίσω μας. Θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει».

Πώς; Μην μπαίνετε στον κόπο να ρωτήσετε. Θα μαζέψει γύρω του έξυπνα παιδιά –«τους καλύτερους»– και αυτοί θα τα κανονίσουν όλα. «Πιστέψτε με».

Το εκπληκτικό είναι ότι μεγάλα πλήθη Αμερικανών είναι έτοιμα να κάνουν ακριβώς αυτό – να πιστέψουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Να πιστέψουν ότι θα αποδειχθεί «ο σωτήρας μας», όπως είπε ο Στίβεν Στεπάνεκ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στο πολιτειακό Κοινοβούλιο του Νιου Χαμσάιρ. Ο Τραμπ αψήφησε τους συνηθισμένους νόμους της πολιτικής βαρύτητας σ’ αυτή την πολιτεία. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να τον σταματήσει στις υπόλοιπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή