Αγνωστα ποιήματα του Τόλκιν σε σχολικό περιοδικό

Αγνωστα ποιήματα του Τόλκιν σε σχολικό περιοδικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΞΦΟΡΔΗ. Δύο άγνωστα ποιήματα του παγκοσμίως διάσημου συγγραφέα του «Χόμπιτ» και του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν ανακαλύφθηκαν σε σχολικό περιοδικό της κωμόπολης Αμπινκτον της κομητείας του Οξφορτσερ. Σε αυτά, ο Τόλκιν γράφει για έναν «άνδρα, ο οποίος ζούσε μόνος, κάτω από τη σκιά της Σελήνης» και για τον «άρχοντα του χιονιού».

Τα ποιήματα γράφτηκαν από τον Τόλκιν, όταν ο συγγραφέας δίδασκε αγγλοσαξονική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκαν στο ετήσιο τεύχος του 1936 στο σχολικό περιοδικό της σχολής της Παναγίας στο Αμπινκτον.

Την ανακάλυψη πραγματοποίησε ο Αμερικανός μελετητής του Τόλκιν, Ουέιν Χάμοντ, μετά την επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή τού σχολείου, Στίβεν Ολιβερ. Ο Χάμοντ είχε εντοπίσει σημείωμα του Τόλκιν, στο οποίο ο συγγραφέας του Χόμπιτ ανέφερε ότι είχε δημοσιεύσει δύο ποιήματά του σε περιοδικό με τίτλο «Χρονικό του Αμπινκτον».

Ο Χάμοντ συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για το περιοδικό του σχολείου της Παναγίας και ήλθε σε επαφή με τον Ολιβερ. Αρχικά, ο διευθυντής της σχολής δεν κατάφερε να εντοπίσει το σωστό τεύχος του σχολικού περιοδικού, συστήνοντας στον Χάμοντ να ερευνήσει στα αρχεία των Αδελφών του Ελέους, που ίδρυσαν το σχολείο της Παναγίας το 1860.

«Τις ημέρες εκείνες, όμως, καθώς προετοιμάζαμε εκδήλωση προς τιμήν παλιών μαθητών της σχολής, ανακαλύψαμε αντίτυπο του τεύχους του 1936 στο δικό μας αρχείο και εκεί είδα τα δύο ποιήματα, τα οποία αναζητούσε ο κ. Χάμοντ. Ο ενθουσιασμός μου δεν περιγράφεται, όταν διαπίστωσα ότι επρόκειτο για τα ποιήματα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Είμαι λάτρης του δημιουργού του Χόμπιτ και νιώθω ξεχωριστή υπερηφάνεια που ανακαλύψαμε τόσο στενή σχέση του Τόλκιν με τη σχολή μας» λέει ο Ολιβερ.

Το πρώτο ποίημα, «Ο Ανθρωπος Σκιά», αποτελεί πρωτόλεια μορφή ποιήματος, το οποίο ο Τόλκιν δημοσίευσε το 1962, στη συλλογή «Οι Περιπέτειες του Τομ Μπόμπαντιλ» και διακρίνεται για το ρομαντικό και μελαγχολικό του ύφος.

Το δεύτερο ποίημα έχει χριστουγεννιάτικο θέμα, αν και η πλοκή του τοποθετείται στη Μέση Γη, τη φανταστική χώρα του Τόλκιν, κατοικία των μυθιστορηματικών του πλασμάτων.

Η Σχολή της Παναγίας στο Αμπινκτον σχεδιάζει να εκθέσει τα ποιήματα στο πλαίσιο έκθεσης για την ιστορία της. «Και τα δύο ποιήματα είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά και διαπνέονται από αύρα μυστηρίου.

Συγκινήθηκα πολύ όταν τα διάβασα. Το χριστουγεννιάτικο ποίημα είναι σπάνιας ομορφιάς και μεγάλης ιδιαιτερότητας. Εστιάζει στην Παρθένο Μαρία και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που έκανε τον Τόλκιν να το δημοσιεύσει στο περιοδικό του σχολείου αφιερωμένου στη μνήμη της.

Ο Ανθρωπος της Σκιάς είναι και αυτό ιδιαίτερης ομορφιάς ποίημα, για δύο ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκουν ο ένας τον άλλο και σχηματίζουν πλέον μία και μόνη σκιά» λέει ο Ολιβερ.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT