Η Ε.Ε. προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο προσφυγικό

Η Ε.Ε. προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο προσφυγικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, οι οποίοι ενδέχεται να φθάσουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προετοιμάζει η Ε.Ε. σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Οσο η συμφωνία μας με την Τουρκία για περιορισμό της προσφυγικής ροής δεν αποδίδει καρπούς και η κατάσταση δεν βελτιώνεται, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπονήσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με στόχο την πρόληψη οξείας ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, για να προσθέσει: «Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη».

Η Αθήνα συνεργάζεται στενά με την Ε.Ε., όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, με στόχο τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων επί ελληνικού εδάφους και «την αποφυγή της χαώδους κατάστασης που παρατηρήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι». Ο επίτροπος τόνισε επίσης ότι πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε αυτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη χώρα μας, φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούσαν στη Σύνοδο Κορυφής το προσφυγικό, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανακοίνωναν πρωτοβουλίες για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, οι αρχηγοί της αστυνομίας των πέντε κρατών, που συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ, έκαναν γνωστό ότι καθόρισαν τη διαδικασία που θα ακολουθείται από τη στιγμή της εισόδου των προσφύγων στα Σκόπια έως ότου φτάσουν στην Αυστρία.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα συσταθεί ενιαίο κέντρο ελέγχου με προσωπικό από τις πέντε χώρες, το οποίο θα καταγράφει και θα επιτρέπει μόνο την είσοδο προσφύγων που πληρούν τους όρους τους οποίους θέτουν η Αυστρία και η Γερμανία. Το βασικότερο κριτήριο θα είναι να κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα απορρίπτονται επιτόπου.

Οσοι πρόσφυγες λαμβάνουν τη βεβαίωση εισόδου θα μεταβαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, με τρένο στα σύνορα με τη Σερβία, όπου θα τους παραλαμβάνει η σερβική αστυνομία. Με ανάλογο τρόπο θα μεταφέρονται στην Κροατία, στη συνέχεια στη Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συνάντησης της ανεπίσημης συνόδου των έντεκα «προθύμων» χωρών, που διαφωνούν με τις πρωτοβουλίες της ομάδας του Βίζεγκραντ για κλείσιμο των συνόρων, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε χθες ότι αυτή δεν ακυρώνει τη συνέχιση των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του αντικαγκελάριου της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι «ο συνασπισμός των προθύμων απέτυχε». Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμενόταν να τονιστεί η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που προβλέπει τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ στην Αγκυρα, καθώς και να γίνει αναφορά στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή