Στα 14,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2015

Στα 14,2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2015

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εσόδων κατέγραψε η Ελλάδα για το 2015, το οποίο επετεύχθη χάρις στη σημαντική συμβολή των εισπράξεων από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6%, αγγίζοντας τα 14,2 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τους Αμερικάνους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 44,4%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 945,6 εκατ., και από τους Βρετανούς κατά 30,5%, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στο γεγονός της διολίσθησης της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, κατά την περυσινή χρονιά, που κατέστησε φθηνότερους τους προορισμούς της Ευρωζώνης για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Αύξηση σε ποσοστό 13,6% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες, φθάνοντας σε 2,26 δισ. ευρώ. Ρεκόρ όλων των εποχών, με αύξηση 6,6%, σημείωσαν και οι εισπράξεις από τους Γάλλους, οι οποίες υπερέβησαν το 1,2 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση, της τάξης του 63,2%, εμφάνισαν οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες και διαμορφώθηκαν σε 425,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αύξηση κατά 7,1% κατέγραψε το 2015 ο αριθμός των ξένων τουριστών στη χώρα μας, φθάνοντας στο ρεκόρ των 23,6 εκατ. Στα αξιοσημείωτα της περυσινής χρονιάς περιλαμβάνονται τα ρεκόρ αφίξεων Αμερικανών και Γάλλων τουριστών. Αναλυτικά, ο αριθμός των αφίξεων από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26,8%, ξεπερνώντας τις 750.000, και ο αριθμός των αφίξεων από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4%, υπερβαίνοντας το 1,5 εκατ. Θετικά εξελίχθηκαν οι αφίξεις και από τις δύο βασικές για τη χώρα μας αγορές, όπως είναι η Γερμανία και η Βρετανία. Ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αυξήθηκε κατά 14,3%, ξεπερνώντας τα 2,8 εκατ., και ο αριθμός των Βρετανών κατά 14,7%, αγγίζοντας τα 2,4 εκατ. Αντίθετα, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 59%, πλησιάζοντας τις 513.000.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των βασικών τουριστικών μεγεθών για τη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,2%, φθάνοντας σε 205 εκατ., και οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 9,3%, αγγίζοντας τις 488.000. Αυξητικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ενώ μειώθηκαν από τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πέρυσι εμφάνισε πλεόνασμα 12,17 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,5%, έναντι πλεονάσματος 11,3 δισ. ευρώ το 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 801 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 51 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,2% και περιορίστηκε στα 582,9 ευρώ. Παράλληλα, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 70,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 71,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή