Η Κλίντον και οι ατυχείς χειρισμοί της στη Λιβύη

Η Κλίντον και οι ατυχείς χειρισμοί της στη Λιβύη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αποκαλυπτικό και επικριτικό ρεπορτάζ για την αποτυχημένη στρατηγική, με στόχο την καθεστωτική αλλαγή στη Λιβύη, της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πριν από πέντε χρόνια, δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, παρά τη στήριξη που επίσημα προσφέρει στην υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Η κ. Κλίντον είναι ιδιαίτερα προσεκτική και πάντα άριστα προετοιμασμένη. Οταν όμως έχει να επιλέξει μεταξύ της δράσης και της απραξίας, πάντα επιλέγει τη δράση», αναφέρει στο άρθρο η πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αν-Μαρί Σλότερ.

Βαθιά πίστη στις ΗΠΑ

Η ενδελεχής έρευνα των Times, που προέκυψε από συνεντεύξεις 50 και πλέον Αμερικανών, Λίβυων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, δείχνει ότι η κ. Κλίντον διαθέτει βαθιά πίστη για την ικανότητα των ΗΠΑ να προωθούν το καλό στον κόσμο. Οι αγαθές προθέσεις της υπουργού Εξωτερικών όμως ήλθαν αντιμέτωπες και ηττήθηκαν σε μία χώρα χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, με αντιμαχόμενες φατρίες και τεράστια αποθέματα όπλων.

Η κ. Κλίντον αρνήθηκε να μιλήσει στους συντάκτες της σειράς των άρθρων. Σε δημόσιες δηλώσεις της όμως η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το μέλλον της Λιβύης, καλώντας για περισσότερο «παρεμβατική» προσέγγιση στη συριακή κρίση. Η διολίσθηση της Λιβύης στο χάος ξεκίνησε με βεβιασμένη απόφαση στρατιωτικής εμπλοκής, που ελήφθη σε στιγμή «αβεβαιότητας» –όπως αποκαλύπτει ανώτατος αξιωματούχος στους Times– για τις προθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Η πάροδος του χρόνου μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, εν μέσω ένοπλης εξέγερσης, έδειξε ότι οι νέοι ηγέτες της Λιβύης δεν ήταν ικανοί να λειτουργήσουν ενωτικά. Την ίδια στιγμή, οι εκλογές, τις οποίες η κ. Κλίντον εμφάνισε ως δείγμα επιτυχίας, κατάφεραν μόνο να διευρύνουν τα χάσματα στη χώρα.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη έδωσε, στο μεταξύ, πυρομαχικά για τη σημαντικότερη και οξύτερη επίθεση –«Σταυροφορία» τη χαρακτηρίζει το άρθρο των Times– των Ρεπουμπλικανών με στόχο τη Χίλαρι Κλίντον.

Παρότι είναι αδύνατον να αποφανθεί κανείς εάν η διατήρηση ενός ακόμη δικτάτορα, όπως ο Μουαμάρ Καντάφι, στην εξουσία θα είχε μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα οφέλη για τους Λίβυους, οι αντίπαλοι της Χίλαρι Κλίντον, όπως ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, ισχυρίζονται ότι η τότε ΥΠΕΞ επέλεξε εσφαλμένη πολιτική. Η Χίλαρι Κλίντον καλείται τώρα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι επιλογές της ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT