Νέα, έμμεση «ένεση» ρευστότητας 100 δισ. δολ. στις κινεζικές τράπεζες

Νέα, έμμεση «ένεση» ρευστότητας 100 δισ. δολ. στις κινεζικές τράπεζες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες κινήσεις με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας προχωράει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, καθώς μείωσε χθες εκ νέου το ποσό που οφείλουν να διατηρούν ως αποθεματικό οι κινεζικές τράπεζες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διοχετεύσουν στην κινεζική αγορά κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. Εφεξής οι κινεζικές τράπεζες θα οφείλουν να διατηρούν αποθεματικό ύψους 17% του συνόλου του ενεργητικού τους, μειωμένο δηλαδή κατά 50 μονάδες βάσης μετά την προηγούμενη μείωση κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο.

Η κίνηση έπεται της δέσμευσης που ανέλαβε η Κίνα ενώπιον των εμπορικών της εταίρων να μην προχωρήσει σε περαιτέρω υποτίμηση του γουάν μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν υποτίμησε το κινεζικό νόμισμα κατά 2%. Ανακοινώνεται όμως λίγες ημέρες προτού συγκληθεί η κινεζική ηγεσία για να δρομολογήσει την αλλαγή οικονομικού μοντέλου από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες και στην κατανάλωση, με παράλληλο στόχο τη διατήρηση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης. Η τελευταία κίνηση του Πεκίνου προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους παρατηρητές και αναλυτές θεμάτων Κίνας, καθώς η κεντρική τράπεζα είχε εκφράσει την πρόθεση να βασίζεται εφεξής στις ημερήσιες ενέσεις ρευστότητας. Βεβαίως, έχουν προηγηθεί στοιχεία που καταδεικνύουν δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης παρά τις επανειλημμένες τονωτικές ενέσεις.

Ερμηνεύοντας την κίνηση, η Αϊρις Πανγκ, αναλύτρια στη Natixis στο Χονγκ Κονγκ, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να διοχετεύσει ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, καθώς έτσι απελευθερώνονται 689 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 105 δισ. δολαρίων. Τα ποσά αυτά θα μπορούν να διατεθούν σε περαιτέρω δανεισμό και ορισμένα από αυτά θα διοχετευθούν ενδεχομένως σε βιομηχανίες της Κίνας που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της αναδιάρθρωσής τους. Αλλοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι κινήσεις αυτού του είδους προδίδουν ότι στην πραγματικότητα οι κινεζικές αρχές δεν ανησυχούν τόσο αν θα πλήξουν την ισοτιμία του γουάν και αν κατά συνέπεια θα επιταχύνουν με αυτόν τον τρόπο τις εκροές κεφαλαίων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και οι εμπορικές τράπεζες της Κίνας πούλησαν τον Δεκέμβριο περιουσιακά στοιχεία του γουάν αξίας 629 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 95,61 δισ. δολαρίων. Εξάλλου, ο όμιλος Citigroup εκποίησε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική τράπεζα διέθεσε στην China Life Insurance το 20% των μετοχών της China Guangfa Bank που είχε στο χαρτοφυλάκιό της από το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT