Πιθανό εύρημα από το χαμένο Boeing

Πιθανό εύρημα από το χαμένο Boeing

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπενθύμιση του μυστηρίου της πτήσης ΜΗ370 αλλά και στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του χαρακτηρίζεται το χθεσινό εύρημα στα ανοικτά της Μοζαμβίκης. Σε λωρίδα άμμου στα ανοικτά της νοτιοαφρικανικής χώρας βρέθηκε κομμάτι ουράς αεροπλάνου, πιθανώς προερχόμενο από το μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε το 2014 χωρίς να αφήσει ίχνη.

Στις 8 Μαρτίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο εξαφανίστηκε, ενώ πρώτα είχε πραγματοποιήσει ανεξήγητη στροφή προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο υπουργός μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ Λάι χαρακτήρισε χθες «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο το εύρημα να αποτελεί κομμάτι του χαμένου αεροσκάφους, αλλά ζήτησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων. «Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ζητώ από όλους να μην προχωρούν σε εικασίες», είπε ο Λιόου.

Στον Ινδικό Ωκεανό

Το μοναδικό τμήμα του αεροσκάφους που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής είναι ένα κινητό τμήμα του πτερυγίου, το οποίο ξεβράστηκε πέρυσι στο νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. Στην ίδια πλευρά του νησιού εντοπίστηκε τμήμα βαλίτσας και μπουκάλια που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι μπορεί να προέρχονταν από το αεροσκάφος, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Ανάμεσα στη Ρεϊνιόν και τη Μοζαμβίκη παρεμβάλλεται ο μεγάλος νησιωτικός όγκος της Μαδαγασκάρης.

Το κομμάτι που βρέθηκε ανήκει στον οριζόντιο σταθεροποιητή, το όρθιο κομμάτι της ουράς του αεροσκάφους. «Θα μεταφερθεί στην Αυστραλία για περαιτέρω έρευνα», είπε ο Μαλαισιανός υπουργός. Στην πτήση ΜΗ370 επέβαιναν 239 επιβάτες και μέλη πληρώματος, οι οικογένειες των οποίων έχουν περιθώριο έως τη δεύτερη επέτειο της συντριβής για να υποβάλουν αγωγή αποζημίωσης.

Οι οικογένειες έχουν εξοργιστεί με τη στάση των Αρχών, οι οποίες αρχικά δήλωναν ότι το αεροπλάνο «εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη» και πολύ αργότερα παραδέχθηκαν ότι στρατιωτικό ραντάρ είχε παρακολουθήσει την αλλαγή πορείας του με κατεύθυνση τον Ινδικό Ωκεανό. Η οργάνωση οικογενειών Voice370 προσπαθεί με δικαστικές προσφυγές να υποχρεώσει τη μαλαισιανή κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, προ ολίγων μηνών, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές αναδιαρθρώθηκαν, ενέργεια που προξένησε στις οικογένειες των θυμάτων τον φόβο ότι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στη νέα εταιρεία διαβρώνει τη βάση διεκδίκησης αποζημιώσεων. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα επηρεάσει τις αποζημιώσεις εφόσον αυτές χορηγηθούν πρωτίστως από την ασφαλιστική εταιρεία.

Σενάρια

Οι θεωρίες για την τύχη του αεροσκάφους είναι πολλές και οι εικασίες περισσότερες. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του τμήματος του αεροσκάφους, που φέρει την επιγραφή NO STEP, έγινε από Αμερικανό, για τον οποίον το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν αναρτήσεις στο Διαδίκτυο με θέμα την αναζήτηση της πτήσης ΜΗ370. Το ενδεχόμενο να τινάχθηκε το αεροσκάφος στον αέρα απορρίπτεται από κάποιους ειδικούς που θεωρούν ότι, σε αυτή την περίπτωση, τα κομμάτια θα ήταν πολύ μικρότερα. Η άποψη των ειδικών αυτών είναι ότι το αεροπλάνο προσθαλασσώθηκε ολόκληρο και βυθίστηκε εν συνεχεία. Αλλοι επισημαίνουν την ύπαρξη στον Ινδικό Ωκεανό της κομβικής σημασίας αμερικανικής αεροπορικής βάσης Ντιέγκο Γκαρσία και διερωτώνται αν ο πιλότος βρισκόταν σε αποστολή αυτοκτονίας.

To 2014 ήταν annus horribilis για τις Μαλαισιανές Αερογραμμές, καθώς τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370, κατέπεσε στην ευρισκόμενη σε εμφύλιο πόλεμο Ουκρανία η πτήση ΜΗ17, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 283 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Τα τμήματα του αεροσκάφους αυτού μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία, όπου επανασυναρμολογήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι η πτώση προήλθε από έκρηξη πυραύλου πάνω από τον θάλαμο διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT