Το πρώτο μέρισμα από το Whisky Fund

Το πρώτο μέρισμα από το Whisky Fund

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο του μέρισμα ετοιμάζεται να καταβάλει το Platinum Whisky Investment Fund, το πρώτο στο είδος του fund, που στοχεύει στην άντληση κερδών από την αύξηση της τιμής ορισμένων σπάνιων ειδών ουίσκι.

Οι διαχειριστές του εν λόγω fund, που ιδρύθηκε το 2014, αγοράζουν ουίσκι single malt για να το πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές όσα χρόνια απομένουν από την επταετή διάρκεια ζωής του. Στόχος τους είναι μια ετήσια απόδοση έως και κατά 17%. Σύμφωνα με τον δείκτη Rare Whisky 101, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές έχουν υπερτριπλασιασθεί από το 2008. Σε ό,τι αφορά τους μετόχους του ιδιαίτερου αυτού fund, είναι 37 άτομα και, όπως δήλωσε στο Bloomberg ένας εξ αυτών, «στη χειρότερη περίπτωση που δεν μπορούμε να πουλήσουμε κάποια από τα ουίσκι μας, θα μαζευτούμε και οι 37 και θα κάνουμε ένα πολύ ωραίο πάρτι». Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του fund, Ρίκες Κισνάνι, ευελπιστεί να ανακοινώσει το μέρισμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το οποίο θα είναι 5% με 10%.

Μέχρι στιγμής, το fund έχει επιτύχει να αντλήσει τα 9 εκατ. δολάρια από τα 10 εκατ. δολάρια που έχει θέσει ως στόχο και έχει επανεπενδύσει περίπου 6 εκατ. δολάρια στην αγορά 7.000 σπάνιων μπουκαλιών ουίσκι.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της συλλογής των ουίσκι, το fund την αναθέτει ανά εξάμηνο σε ανεξάρτητη αρχή. Η τελευταία αποτίμηση έγινε την 1η Ιανουαρίου, οπότε και δαπανήθηκαν περισσότερα από 4,4 εκατ. δολάρια για την αγορά σπάνιων ειδών ουίσκι. Τότε η συλλογή των σπάνιων ουίσκι αποτιμήθηκε σε πάνω από 5,6 εκατ. δολάρια, που ισοδυναμεί με αύξηση της αξίας του κατά περίπου 26%. Εκτοτε έχει δαπανηθεί άλλο 1,5 εκατ. δολάρια για νέες αγορές πάντα από ιδιώτες συλλέκτες, καθώς το fund αγοράζει από δημοπρασίες. Οι περισσότεροι από τους επενδυτές του είναι εγκατεστημένοι στο Χονγκ Κονγκ και ένας μικρός αριθμός μένει στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ. Ως κατώτατο όριο επένδυσης το fund έχει ορίσει τα 250.000 δολάρια.

Η συλλογή του περιλαμβάνει και μία μποτίλια εξαιρετικής παραγωγής ουίσκι 60 ετών από το αποστακτήριο Macallan στη Σκωτία, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 200.000 δολάρια. Το παλαιότερο περιουσιακό του στοιχείο είναι, όμως, το σκωτσέζικο ουίσκι Highland Park του 1902, που αποτιμάται σε περισσότερα από 7.000 δολάρια η μποτίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT