Συνελήφθη ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας

Συνελήφθη ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη χθες και ανακρίθηκε για τρεις ώρες από την αστυνομία της Βραζιλίας ο τέως πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την εθνική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, αν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Την ίδια στιγμή, έρευνα εξελισσόταν την Παρασκευή στην οικία του Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, του Σάο Πάολο και σε άλλα κτίρια που συνδέονται με τον ίδιο, όπως το Ινστιτούτο Λούλα, το οποίο στεγάζει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ιδρύσει και το προσωπικό του γραφείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρώην προέδρου, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη, ύστερα από την έκδοση εντάλματος με βάση το οποίο ο Σίλβα καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας, αντέδρασε οργισμένα με δημοσίευση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, καλώντας για άμεση αντίδραση κατά της σύλληψης του Σίλβα και χαρακτηρίζοντας τον ίδιο «πολιτικό κρατούμενο». «Η πράξη αυτή αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση ενάντια σε όσα αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Μιγκέλ Ροσέτο σε επίσημη γραπτή ανακοίνωσή του. Το Ινστιτούτο Λούλα, από την πλευρά του, τόνισε ότι η προσαγωγή του Βραζιλιάνου πολιτικού αποτελεί «επίθεση κατά του κράτους δικαίου και κατά της βραζιλιάνικης κοινωνίας», καθώς ήταν αυθαίρετη, παράνομη και αναίτια, αν και οι αρχές της Βραζιλίας υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που οδηγούν στον ίδιο.

Ομάδες διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του τέως προέδρου στο Σάο Πάολο για να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψής του, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους απωθήσουν. Ο Λούλα ντα Σίλβα εθεωρείτο ένας από τους πιο αξιοσέβαστους πολιτικούς ηγέτες στην ιστορία της Βραζιλίας και αποσύρθηκε από την προεδρία το 2010, επιλέγοντας για διάδοχό του τη σημερινή πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

Σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της, η αστυνομία της Βραζιλίας ανέφερε ότι εκτελεί 44 δικαστικές αποφάσεις σε σύνδεση με την έρευνα, που είναι γνωστή και με την επωνυμία «Car Wash» («πλυντήριο αυτοκινήτων»). Στο κείμενο δεν αναφέρονται τα ονόματα όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες, αλλά προσδιορίζεται πως οι αρχές ερευνούν στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαρούζα και στην επαρχιακή πόλη Ατιμπάια. Ο Σίλβα φέρεται να είναι ιδιοκτήτης σπιτιών και στις δύο περιοχές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των οικημάτων μπορεί να συνδέονται με το σκάνδαλο της Petrobras.

Οι εισαγγελείς έχουν αναφέρει ότι περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν από επιχειρηματίες, ώστε να υπογράψουν παράτυπα συμβόλαια με την εθνική εταιρεία πετρελαίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα χέρια αρκετών πολιτικών κομμάτων, ανάμεσα στο οποία βρίσκεται και το Εργατικό Κόμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT