Καλύφθηκε μεγάλο μέρος των απωλειών του πρώτου διμήνου στο Χ.Α.

Καλύφθηκε μεγάλο μέρος των απωλειών του πρώτου διμήνου στο Χ.Α.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό μέρος των χρηματιστηριακών απωλειών του πρώτου διμήνου του 2016 καλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, που είναι η καλύτερη μέχρι τώρα από πλευράς απόδοσης για τη χρονιά που διανύουμε. Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε σχεδόν 9,5%, ενώ από την αρχή του 2016 οι απώλειες του Χρηματιστηρίου έχουν περιορισθεί στο -12,2%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016, η πτώση του Γενικού Δείκτη έφθανε το -30,17%.

Το χρηματιστηριακό ράλι που κατεγράφη αυτή την εβδομάδα στηρίχθηκε στην αισιοδοξία για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αισιόδοξος παρέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το θέμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με την αξιολόγηση, λέγοντας ότι πιέζουν πολλοί παίκτες για να βρεθεί λύση. Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι σε δύσκολη θέση δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό και απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις. Είναι άγνωστο, πάντως, αν η ανοδική τάση τόσο στο Χ.Α. όσο και στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί ή θα αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις από ξένα επενδυτικά σχήματα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Πάντως, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές της Goldman Sachs Πίτερ Οπενχαϊμερ βλέπει ευκαιρίες στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξει αποπληθωρισμός.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με κέρδη 1,89% για τον Γενικό Δείκτη, που αναρριχήθηκε στις 516,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 93,104 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές της Eurobank (+22,51%), της Τράπεζας Πειραιώς (+13,87%) και της Εθνικής Τράπεζας που ενισχύθηκε 9,29%. Το καλό κλίμα διατηρήθηκε και την Τρίτη, αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστές εμποροβιομηχανικές μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ (+3,93%), τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (+3,98%) και η Coca-Cola HBC, που σημείωσε κέρδη 2,41% και διαμορφώθηκε στα 17,82 ευρώ. Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Τρίτης κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, στο ύψος των 67,708 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου συμπληρώθηκαν πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 12,96%. Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη αναρριχήθηκε στις 535,78 μονάδες και ο ημερήσιος τζίρος σχεδόν προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ. Τα ισχυρά κέρδη της Viohalco (+11,54%), της Εθνικής Τράπεζας (+10,75%), της Eurobank (+9,08%) και της ΕΥΔΑΠ (+4,99%) διατήρησαν σε ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο για έκτη συνεχή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη ενισχύθηκε 2,91% και διαμορφώθηκε στις 551,36 μονάδες. Ο τζίρος περιορίσθηκε στα 64,393 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 39,637 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο χαμηλό έτους (440,88 μονάδες) που κατεγράφη στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου η χρηματιστηριακή αξία της Αθήνας είχε προσγειωθεί στα 32,736 δισ. ευρώ.

Στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι αρχικές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφήθηκαν μετά τις 15.00 το μεσημέρι από τους επενδυτές. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης λίγα λεπτά πριν από τις δημοπρασίες στις 17.00 το απόγευμα βρισκόταν σε θετική τροχιά, με στόχο να συμπληρώσει επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών ήταν περιορισμένη και δεν ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Τη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων και ειδικά των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ξεκίνημα γίνεται την ερχόμενη Τρίτη με τον όμιλο Fourlis και ακολουθεί μία μέρα αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα 2015 η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου έχει σειρά να ανακοινώσει τις ετήσιες επιδόσεις της η Motor Oil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT