Η Μ. Βρετανία θα χάσει την ελκυστικότητά της σε ενδεχόμενο Brexit

Η Μ. Βρετανία θα χάσει την ελκυστικότητά της σε ενδεχόμενο Brexit

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές ακινήτων, όταν τίθεται το ερώτημα πώς θα συμπεριφερθούν σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της CBRE για το συγκεκριμένο ζήτημα (η έρευνα πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια), το 46% των ερωτηθέντων επενδυτών ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία εκτός Ε.Ε. θα καταστεί αυτομάτως λιγότερο ελκυστική για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 32%, δείγμα του ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε ένα Brexit.

Αντίστοιχα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με το πόσο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός είναι η αγορά ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας, εντός ή εκτός Ε.Ε., υποχώρησε φέτος στο 21%, έναντι 33% που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Συνολικά, το 73% των επενδυτών θεωρεί ότι η χώρα θα είναι χειρότερο μέρος για την τοποθέτηση κεφαλαίων μετά μια έξοδο από την Ε.Ε. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά το προηγούμενο έτος είχε διαμορφωθεί στο 69%.

Παράλληλα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα στις 23 Ιουνίου αναμένεται να «παγώσει» τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, κάτι που είχε παρατηρηθεί και το 2014, όταν είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σκωτία, αναφορικά με την παραμονή ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε, όχι μόνο οι επενδυτές, αλλά και οι επιχειρήσεις είχαν αναβάλει τυχόν σχέδια μετεγκατάστασης σε νέα κτίρια. Ωστόσο, μόλις το αποτέλεσμα της κάλπης δεν οδήγησε στην πλήρη ανεξαρτησία της Σκωτίας, αλλά διατήρησε το υφιστάμενο καθεστώς, παρατηρήθηκε η άμεση επιτάχυνση όλων των συμφωνιών και κινήσεων που είχαν αναβληθεί στο μεσοδιάστημα.

Στην ανάλυσή της, η CBRE επισημαίνει πως κάτι ανάλογο είναι πιθανό να συμβεί και στην περίπτωση της Μεγ. Βρετανίας, εφόσον οι πολίτες της χώρας επιλέξουν την παραμονή της στην Ε.Ε. Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι επενδυτές ακινήτων γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι αναφορικά με τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Γηραιάς Αλβιώνας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά πως η χώρα θα υποφέρει οικονομικά από μια έξοδο, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί και στην αγορά ακινήτων, κυρίως συμπιέζοντας την εκδήλωση ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT