Το αλαλούμ με τις αποδείξεις και η φοροκάρτα

Το αλαλούμ με τις αποδείξεις και η φοροκάρτα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώ όλα όσα γράφονται για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποδείξεις. Είναι φανερό ότι το υπουργείο θέλει να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ποσού ή της έκπτωσης φόρου. Από το καλοκαίρι μάς λένε ότι «μελετούν» το θέμα και έχει συσταθεί και σχετική επιτροπή για τον σκοπό αυτό.

Μου κάνει εντύπωση γιατί κανένας στο υπουργείο δεν έχει σκεφτεί ότι η λύση αυτή είναι ήδη έτοιμη και λειτουργεί. Απλούστατα χρειάζεται μόνο μία απόφαση για να εφαρμοστεί στην πράξη, χωρίς καμία καθυστέρηση και κανένα κόστος για τις τράπεζες και το Δημόσιο. Εξηγούμαι. Μήπως θυμάστε την Κάρτα Αποδείξεων ή Φοροκάρτα, όπως τη βάφτισαν οι δημοσιογράφοι.

Η Κάρτα αυτή λειτουργεί από τα τέλη του 2011 και, ουσιαστικά, καταγράφει ηλεκτρονικά όλες τις συναλλαγές που γίνονται είτε με μετρητά είτε με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Ολες οι υποδομές υπάρχουν και λειτουργούν. Κάθε βράδυ οι τράπεζες στέλνουν αυτόματα και ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τις συναλλαγές που έχουν γίνει με την Κάρτα Αποδείξεων. Τα ποσά των συναλλαγών αυτόματα πάνε στη μερίδα του φορολογούμενου και μπορούν να «κτίσουν» το αφορολόγητο ποσό.

Προσωπικά ακόμα χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, μόνο και μόνο για να πιστοποιώ ότι το σύστημα λειτουργεί. Αυτές καταχωρίζονται αυτόματα στη μερίδα μου στο Taxis, όπως φαίνεται από τον συνημμένο πίνακα. Μέχρι τον Μάιο του 2012 (που είχα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της Κάρτας) είχαν δοθεί από τις τράπεζες 55.238 κάρτες και είχαν πραγματοποιηθεί 122.474 συναλλαγές συνολικής αξίας 5.403.884 ευρώ σε 2.665 επιχειρήσεις. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς την προώθηση από το υπουργείο, το οποίο διαθέτει έτοιμο προωθητικό υλικό (φυλλάδια, TV spots, κ.λπ.) που ποτέ δεν χρησιμοποίησε.

Και κάτι τελευταίο. Οι τράπεζες διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες, τις οποίες είχαν εκτυπώσει για να βοηθήσουν το υπουργείο στην προσπάθειά του. Αυτές αραχνιάζουν στις αποθήκες των τραπεζών. Υπάρχει καμία λογική εξήγηση γιατί το υπουργείο, το οποίο θέλει να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που είναι ήδη έτοιμη, λειτουργεί άψογα και δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος για το Δημόσιο ή τις Τράπεζες;

Προσωπικά δεν έχω απάντηση, εκτός από το αγγλοσαξονικό «Not Invented Here». Δηλαδή, ο κάθε υπουργός θέλει να «φτιάξει» ένα δικό του σύστημα για να αποδείξει ότι οι προκάτοχοί του ήταν άχρηστοι. Ετσι αχρηστεύθηκε και η Κάρτα Αποδείξεων, γιατί άλλος υπουργός την υιοθέτησε και άλλος υπουργός έπρεπε να την προωθήσει.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT