Θ. Φέσσας: «Εγκληματικό λάθος αν επικρατήσουν οι τακτικισμοί»

Θ. Φέσσας: «Εγκληματικό λάθος αν επικρατήσουν οι τακτικισμοί»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, λίγες ώρες μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Κομισιόν. Σε δραματικούς τόνους, ο κ. Φέσσας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για τακτικισμούς από το πολιτικό σύστημα και πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, καθώς η Ελλάδα ζει την «τέλεια καταιγίδα».

– Πώς κρίνετε τις έως τώρα διαβουλεύσεις κυβέρνησης – δανειστών και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος;

– Η οικονομική ζωή της χώρας δεν θα αντέξει επί μακρόν σε συνθήκες διαρκούς αβεβαιότητας, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχέδιο. Δηλαδή τη φορολογική αβεβαιότητα, τις τράπεζες να μη λειτουργούν κανονικά, τον δανεισμό να είναι ακριβός και δυσεύρετος, τα «κόκκινα» δάνεια να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, την αποεπένδυση να συνεχίζεται και την ανεργία να παραμένει σε ανεπίτρεπτα υψηλά ποσοστά. Συνεπώς επείγουν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση και τους θεσμούς για επιστροφή στην κανονικότητα. Αποφάσεις που θα δρομολογήσουν την υλοποίηση του προγράμματος και θα φέρουν πίσω την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην οικονομία.

– Μέσα στην εβδομάδα βρεθήκατε στις Βρυξέλλες και είχατε επαφές. Αντιληφθήκατε ότι η αγωνία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λειτουργεί προς την κατεύθυνση της «χαλάρωσης» των όρων του προγράμματος; 

– Υπάρχει επίγνωση της κατάστασης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.Τόσο η προσφυγική κρίση όσο και το Brexit δημιουργούν ένα μοναδικό «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα μας, που πρέπει πάση θυσία να αξιοποιήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «χαλάρωση». Σημαίνει όμως ότι οι εταίροι μας, στη σημερινή πρωτόγνωρη για την Ευρώπη συγκυρία, δεν επιθυμούν να ξανανοίξει η κουβέντα για το Grexit. Θα είναι εγκληματικό λάθος και συλλογική αποτυχία όλου του πολιτικού μας συστήματος αν επικρατήσουν τακτικισμοί και δεν καταφέρουμε να κλείσουμε άμεσα και αποφασιστικά την πρώτη αξιολόγηση. Δεν αντέχει η Ελλάδα να αιωρείται ανάμεσα σε πολλές και επικίνδυνες εκκρεμότητες.

– Ποια από τα θέματα του ελέγχου θεωρείτε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα;

– Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε την «τέλεια καταιγίδα». Ολα τα θέματα είναι στο κόκκινο, είναι αλληλένδετα και επιζητούν λύσεις χωρίς χρονοτριβή. Χωρίς πραγματική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και άρα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην οικονομία μας. Ταυτόχρονα, χωρίς εξορθολογισμό της φορολογίας συντηρούνται οι αδικίες, δεν παράγονται δημόσια έσοδα και δεν δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάκαμψης. Χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν θα έρθουν τα ξένα επενδυτικά κεφαλαία. Και χωρίς επίλυση των «κόκκινων» δανείων δεν θα αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

– Θεωρείτε ότι η υπερφορολόγηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων;

– Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η φοροδοτική ικανότητα όσων συστηματικά και με συνέπεια δηλώνουν τα εισοδήματά τους έχει εξαντληθεί. Το 3% του πληθυσμού έφθασε να πληρώνει το 42% των φόρων εισοδήματος. Είναι ανεπίτρεπτο και οικονομικά εγκληματικό να συζητάμε ξανά για αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η προσαρμογή θα έλθει μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των νόμων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων δαπανών.

– Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση δεν θεωρείτε ότι θα επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα;

– Προφανώς την επιβαρύνει. Οταν όμως συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο μιας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, το κάναμε στη βάση μιας κατανόησης ότι αυτό θα συνοδευόταν από στοχευμένα μέτρα που θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και σε καμία περίπτωση νέους φόρους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τα θετικά μέτρα και το μόνο που ακούμε είναι αυξήσεις φόρων. Αν συνεχίσει αυτό το μοτίβο, φοβάμαι πως δεν θα μείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για να φορολογηθούν.

– Τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις;

– Να υποστηρίξει την εξαιρετική δουλειά που κάνει τελευταία το ΤΑΙΠΕΔ και να μη δημιουργεί τεχνητά προσκόμματα στις υπό εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις. Η παρουσία του κράτους στην οικονομία παραμένει αναλογικά η ίδια τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Υπάρχει η ωριμότητα στην κοινωνία να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να αποκτήσουμε επιτέλους καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, από επιχειρήσεις που θα λειτουργούν για το, καλώς εννοούμενο, δημόσιο συμφέρον.

– Το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα;

– Για τις επιχειρήσεις, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, που θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και όχι τη μεσιτεία και τον παραγοντισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο και να δώσει στις τράπεζες όλα τα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την κοινοτική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή