Εκπληκτος ο Λευκός Οίκος με Νετανιάχου

Εκπληκτος ο Λευκός Οίκος με Νετανιάχου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο πλήγμα δέχθηκαν χθες οι ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς λίγες ώρες πριν από την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αναβάλει το προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την έκπληξή του, καθώς πληροφορήθηκε την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να μεταβεί στις ΗΠΑ από τις ειδήσεις. Το γραφείο του κ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν επιθυμεί να «παρέμβει» με την παρουσία του στις ΗΠΑ στις προκριματικές εκλογές της χώρας.

Η σχέση Ομπάμα και Νετανιάχου, που ουδέποτε υπήρξε θερμή, έχει περαιτέρω οξυνθεί πρόσφατα, ιδιαίτερα μετά την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο, στην οποία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν. Οι δύο χώρες έχουν, ωστόσο, αποπειραθεί να ξεπεράσουν τις διαφορές αυτές τους τελευταίους μήνες, με στόχο την υπογραφή νέας συμφωνίας αμυντικής βοήθειας προς το Ισραήλ, διάρκειας δέκα ετών.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να φθάσει χθες το απόγευμα στο Τελ Αβίβ και να συναντηθεί σήμερα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει επαφές με στόχο την προώθηση της κρίσιμης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή, με ετήσιο κόστος 3,1 δισ. δολ., θα ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τις αντιπυραυλικές ικανότητες του ισραηλινού στρατού και θα εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών της ισραηλινής αεροπορίας.

Κυβερνητικές πηγές της Ουάσιγκτον τονίζουν πως, παρότι ο κ. Ομπάμα έχει αποδεχθεί ότι δεν θα επιτύχει σημαντική ειρηνευτική πρωτοβουλία στο Παλαιστινιακό κατά το υπόλοιπο της θητείας του, σχεδιάζει να δώσει νέο έναυσμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν διακοπεί εδώ και μία διετία.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλέσθηκε ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να προωθήσει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το φθινόπωρο με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

«Το Ισραήλ ανησυχεί ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες οι οποίες δεν θα αρέσουν καθόλου στον Νετανιάχου», λέει ο Τζόναθαν Ράινχολτ, αναλυτής του Ινστιτούτου Μπέγκιν-Σαντάτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT