Καταρρέει η εικόνα της Σαράποβα

Καταρρέει η εικόνα της Σαράποβα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο νέο πλήγμα που δέχονται το παγκόσμιο τένις αλλά και ο ρωσικός αθλητισμός με την υπόθεση λήψης απαγορευμένης ουσίας από την κορυφαία Ευρωπαία τενίστρια, Μαρία Σαράποβα, γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερο, καθώς η πλουσιότερη αθλήτρια του κόσμου βλέπει την αυτοκρατορία που έχτισε, όχι μόνο με το άθλημά της αλλά και με την εικόνα της, να καταρρέει για κάτι που η ίδια διατείνεται ότι διέπραξε ακουσίως.

Η μία μετά την άλλη οι εταιρείες-χορηγοί της Ρωσίδας τενίστριας αποστασιοποιούνται από αυτήν: Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche αναστέλλουν τα χορηγικά τους συμβόλαια μαζί της, ενώ η ελβετική εταιρεία ρολογιών TAG Heuer ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο που έχει με τη Σαράποβα.

Η πρώην νούμερο 1 τενίστρια στον κόσμο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου προχθές ότι συνελήφθη ντοπαρισμένη στο Οπεν της Μελβούρνης με την ουσία μελδόνιο που λαμβάνει εδώ και 10 χρόνια, αλλά μόλις προ δύο μηνών χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Ωστόσο, η εταιρεία από τη Λεττονία που παράγει τη συγκεκριμένη ουσία -η οποία καταπολεμά φαρμακευτικά τα κυκλοφορικά και καρδιακά προβλήματα και προτιμάται από αθλητές διότι ενισχύει την οξυγόνωση του οργανισμού και την αντοχή του- δηλώνει ότι η θεραπεία του φαρμάκου διαρκεί 4 με 6 βδομάδες, άρα δεν υφίσταται λόγος για αθλητή να το παίρνει επί μια ολόκληρη δεκαετία. Χορηγείται δε στον ρωσικό στρατό από τη δεκαετία του 1980.

Σφοδρή επίθεση στη Σαράποβα εξαπέλυσε χθες η 39χρονη Τζένιφερ Καπριάτι, η Αμερικανίδα τενίστρια που έχει κατακτήσει τρία τουρνουά του Γκραν Σλαμ αλλά εγκατέλειψε το άθλημα λόγω προβλήματος στην πλάτη: «Εγώ υποχρεώθηκα να χάσω την καριέρα μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να κλέψω, ό,τι κι αν γινόταν. Εγώ δεν είχα μια πανάκριβη ομάδα γιατρών να μου βρει τρόπο να κλέψω και να παρακάμψω τις προβλέψεις του συστήματος μέχρι τελικά η επιστήμη να το εντοπίσει».

Στο μεταξύ η ίδια απαγορευμένη ουσία που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Σαράποβα εντοπίστηκε και σε δείγμα του διεθνούς Ρώσου βολεϊμπολίστα Αλεξάντερ Μάρκιν, αλλά και σε δύο από τους κορυφαίους αθλητές του πατινάζ ταχύτητας στον πάγο, τον χρυσό Ολυμπιονίκη Σεμιόν Ελιστράτοφ και τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Πάβελ Κουλίζνικοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα χρήσης μελδονίου μεταξύ Ρώσων αθλητών» προανήγγειλε πικρά ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, που βλέπει τον ρωσικό αθλητισμό πλέον να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Την Κυριακή η γερμανική τηλεόραση αποκάλυψε ότι παρά την ποινή διεθνούς αποκλεισμού του ρωσικού στίβου, οι Ρώσοι αθλητές εξακολουθούν να ντοπάρονται συστηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή