Κέρδη για Τραμπ και Σάντερς

Κέρδη για Τραμπ και Σάντερς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λαϊκιστής μεγαλοεπιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των προχθεσινών προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος αντίστοιχα, εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο αμφιλεγόμενος Τραμπ ενίσχυσε το προβάδισμα που διατηρεί έναντι των τριών ανθυποψηφίων του στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, επικρατώντας στις Πολιτείες του Μισισίπι, της Χαβάης και του Μίσιγκαν. Στην τέταρτη Πολιτεία όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, το Αϊντάχο, επικράτησε ο γερουσιαστής Τέξας Τεντ Κρουζ, ο οποίος έρχεται στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει κάθε υποψήφιος.

Η νέα επιτυχία του Τραμπ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είχε προηγηθεί μία εβδομάδα καταιγιστικών επιθέσεων από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς «βαρέων βαρών», οι οποίοι απορρίπτουν τις δημαγωγικές επιθέσεις του εναντίον των μεταναστών και των μουσουλμάνων, όπως και τις λαϊκιστικές θέσεις του για θέματα διεθνούς εμπορίου. Ισχυροί οικονομικοί παράγοντες χρηματοδότησαν μια επικοινωνιακή καταιγίδα, καλώντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να επιλέξουν οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Τραμπ.

Στις επινίκιες δηλώσεις του, ο 69χρονος επιχειρηματίας και πρώην τηλεοπτικός παραγωγός κάλεσε τους αντιπάλους του να μη σπαταλούν ατελέσφορα τα χρήματά τους και να τα κρατήσουν για τον αγώνα που θα δώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανίζεται ως το λογικό φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Αν αυτό το κόμμα (οι Ρεπουμπλικανοί) καταφέρει να ενωθεί, κανείς δεν θα μπορέσει να το σταματήσει», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι φέρνει στο κόμμα νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν θα το ψήφιζαν με οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Με την επικράτησή του σε Πολιτείες με εντελώς διαφορετική ανθρωπογεωγραφία -από το βιομηχανικό Μίσιγκαν, στις Μεγάλες Λίμνες, μέχρι το Μισισίπι, στην καρδιά του συντηρητικού Νότου- ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι καταφέρνει να συγκεντρώνει γύρω του πολύ διαφορετικά ακροατήρια, με κοινό παρονομαστή την απέχθεια στο «κατεστημένο της Ουάσιγκτον». Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έχουν μόνο μία εβδομάδα για να εκτροχιάσουν την πορεία του προς το προεδρικό χρίσμα. Στις 15 Μαρτίου διεξάγονται κρίσιμες προκριματικές εκλογές σε πολιτείες με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, μεταξύ των οποίων εκείνες της Φλόριντα και του Οχάιο, ιδιαίτερες πατρίδες δύο εκ των τεσσάρων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων: του Μάρκο Ρούμπιο και του Τζον Κέισιτς. Εάν ο Τραμπ επικρατήσει στις δύο αυτές πολιτείες, θα οδηγήσει εκτός κούρσας τους δύο αντιπάλους του και θα μειώσει πάρα πολύ τις πιθανότητες του Τεντ Κρουζ να τον υπερκεράσει.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, το μεγάλο φαβορί, η Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε άνετα στο Μισισίπι, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη συντριπτική υπεροχή της σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ψήφων των Αφροαμερικανών. Υπέστη, ωστόσο, οδυνηρή ήττα στο Μίσιγκαν, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις της έδιναν άνετο προβάδισμα, της τάξης των 20 εκατοστιαίων μονάδων. Ο Μπέρνι Σάντερς κέρδισε τη μεγάλη πλειονότητα των βιομηχανικών εργατών και έδωσε νέα πνοή στην προεκλογική του εκστρατεία, η οποία φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς η Χίλαρι Κλίντον είχε εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα σε εκλέκτορες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT