Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετη χρηματοδότηση στο τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας υποσχέθηκε ότι θα παρέχει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, για προληπτικούς λόγους ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, όπου οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν εντός της Ε.Ε. Λίγο πριν από την ακρόαση του κ. Κάρνεϊ σε αρμόδια επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου για το επίμαχο ζήτημα του Brexit, η Τράπεζα της Αγγλίας δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας ένα διήμερο πριν και ένα 24ωρο μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Είναι μια δικλίδα ασφαλείας για τη σταθερότητα των αγορών σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Από τις αρχές του έτους έχουν σημειωθεί μεγάλες αναταράξεις λόγω φόβων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθιστώντας τους επενδυτές ιδιαίτερα νευρικούς σε ανατροπές.

Πυρά

Ο κ. Κάρνεϊ συγκέντρωσε τα πυρά μελών των ευρωσκεπτικιστών στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς του επέρριψαν ευθύνες για μεροληψία όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του Brexit ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Αποφεύγοντας, όπως τόνισε ο ίδιος, συστάσεις για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κάρνεϊ τόνισε χθες στην αρμόδια επιτροπή πως ένα Brexit θα επιφέρει επιπλοκές στην οικονομία και θα ωθήσει ορισμένες τράπεζες να αποχωρήσουν από το Σίτι του Λονδίνου, διότι δεν θα έχουν πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. Προσέθεσε πως η επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ικανοποίησε κάθε ανησυχία που είχε η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι τοποθετήσεις του κ. Κάρνεϊ σε ακρόαση ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μέλη των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα. Τον κατηγόρησαν πως ξεπερνά τα καθιερωμένα όρια του αξιώματος ενός κεντρικού τραπεζίτη. Ο κ. Κάρνεϊ τήρησε ουδέτερη στάση, αλλά ανέφερε πως η ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει ενισχύσει τον δυναμισμό και την ευημερία της οικονομίας. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, είπε πως ήταν «αναξιοπρεπές εκ μέρους της Τράπεζας της Αγγλίας» να κάνει κερδοσκοπικές εικασίες για τα οφέλη που αποκομίζει η Βρετανία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

«Δεν θα λάβω πολιτική θέση πάνω στο ζήτημα», σχολίασε ο κ. Κάρνεϊ, καναδικής καταγωγής. «Βάσει της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες αναγνωρίζεται η ανάγκη της Βρετανίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματός της, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια στην ολοκλήρωση της περαιτέρω σύγκλισης των υπολοίπων κρατών-μελών που ανήκουν στο ευρώ». «Αναγνωρίζεται, επίσης, πως υπάρχει πάνω από ένα νόμισμα στην Ε.Ε. και επιβάλλεται η νομική δέσμευση να μη γίνονται διακρίσεις στην ενιαία αγορά με βάση την ισοτιμία», προσέθεσε ο ίδιος.

Η ανεξαρτησία του Σίτι

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η θέση του κ. Κάρνεϊ μπορεί να ωφελήσει μόνον τον Βρετανό πρωθυπουργό. Προεκλογικά, ο κ. Κάμερον είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Βρετανούς πολίτες για να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. ή όχι. Μετά τις εκλογές τον Μάιο του 2015, όταν υπερίσχυσε το κόμμα των Συντηρητικών, ο κ. Κάμερον ξεκίνησε μια εκστρατεία για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. με απώτερο στόχο να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της Ε.Ε. στο επίμαχο δημοψήφισμα.

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τη Βρετανία είναι η ανεξαρτησία του Σίτι του Λονδίνου. Σε έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο και, επίσης, επικρίθηκε από μέλη του Κοινοβουλίου, αναφέρεται πως ένα Brexit θα πλήξει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη και τη στερλίνα, ενώ θα περιορίσει και τη ροή επενδύσεων στη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή