Τσίπρας: Σύντομα η επιστροφή στην ανάπτυξη

Τσίπρας: Σύντομα η επιστροφή στην ανάπτυξη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Ανχελ Γκουρία, ο οποίος του παρέδωσε την έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για τη χώρα μας. Ο κ. Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τον Ιούνιο η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και ότι «η ανάπτυξη αυτή θα συνεχισθεί με πολύ σημαντικούς ρυθμούς όλα τα επόμενα χρόνια».

Για πρώτη φορά, πάντως, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την προσφυγική κρίση με τις προοπτικές της οικονομίας και τις απαιτήσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως είπε, η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται και ενδεχομένως να δημιουργεί και οικονομικές επιπτώσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του ΟΟΣΑ ότι «περαιτέρω υπερβολική σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής για την κάλυψη του κόστους των εν λόγω δυσμενών εξελίξεων, θα αναιρέσει το κέρδος της πιο αργής, της πιο χαλαρής δημοσιονομικής προσαρμογής που πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού. Και αν αυτό συμβεί, αν δηλαδή απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής, αυτό από μόνο του είναι ικανό να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη».

Οι εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Γκουρία επισήμανε ότι οι ιδιαίτερα παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και η επακόλουθη πιστωτική κρίση διαμόρφωσαν υψηλή αβεβαιότητα, που έβαλε την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο για το 2015. Εκτίμησε ότι για το 2016 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική ή πιθανόν «πολύ-πολύ μικρή» και ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται για το 2017 ανάπτυξη 1,9% έως 2%. Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη και θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγμάτευση του χρέους. Προσδιόρισε, ωστόσο, ως μοναδικό δρόμο για την ανάκαμψη τις «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και στη συνέχεια «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή». Αφού ανέφερε ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις εστίασαν στους φόρους και στη δημοσιονομική πλευρά, παρέθεσε τις νέες προτεραιότητες, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα, στη μείωση της ισχύος των ολιγοπωλίων, στην ελάφρυνση των κανονιστικών βαρών και στην αντιμετώπιση αδυναμιών σε τομείς της Δημ. Διοίκησης. Επιπλέον, επισήμανε ότι η πλήρης υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με πάνω από 1% για την επόμενη 10ετία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα σε εισφορές και παροχές, με εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς «η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υφίσταται έντονη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή