Ματίες στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο κόσμος της Αγκαθα Κρίστι

Θα προκαλεί πάντα απορία ακόμη και στους εραστές της ψυχαγωγικής λογοτεχνίας το γεγονός ότι η Αγκαθα Κρίστι, 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, όχι μόνο εξακολουθεί και διαβάζεται σε όλες τις γλώσσες, αλλά προκαλεί διαρκώς νέες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές. Στη φωτογραφία, βλέπετε την πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά (BBC1) του «Partners in Crime», στο οποίο πρωταγωνιστές είναι το δίδυμο Τόμι και Τάπενς, που υποδύονται ο Ντέιβιντ Γουάλιαμς και η Τζέσικα Ρέινς. Αλλά και μία ακόμη τηλεοπτική μεταφορά του διάσημου «And then there were one» προβλήθηκε για πρώτη φορά τα περασμένα Χριστούγεννα από το BBC1 επίσης. Πρωταγωνιστές οι Μιράντα Ρίτσαρντσον, Σαμ Νιλ και Αϊνταν Τέρνερ. Τέλος, στην Πενσιλβάνια ανεβαίνει στο Hedgerow Theatre, το πρώτο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι, το «The mysterious affair at Styles», που εκδόθηκε το 1920. Σε αυτό το βιβλίο πρωτοεμφανιστήκε ο Ηρακλής Πουαρό.

NEA YOΡΚΗ

Τα πορτρέτα του Βαν Ντάικ

Η έκθεση «Van Dyck: The Anatomy of Portraiture», που προκαλεί ήδη ποταμούς αναλύσεων για μια φρέσκια οπτική στην προσωπογραφία με οδηγό την απαράμιλλη τέχνη του Αντονι βαν Ντάικ, παρουσιάζεται στη Frick Collection, στη Νέα Υόρκη. Στη φωτογραφία, πίνακας του 1637 που απεικονίζει τις πριγκίπισσες Ελισάβετ και Αννα, θυγατέρες του Καρόλου Α΄.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η ακτινογραφία του Τζέιμς Φράνκο

Ενα παιχνίδι με τα διαφορετικά του πρόσωπα είναι το νέο βιβλίο του ηθοποιού Τζέιμς Φράνκο με τίτλο «Straight James/Gay James». Ο δημοφιλής σταρ, με κάποια δόση χιούμορ, παίρνει συνέντευξη από τον εαυτό του με πρόθεση να διερευνήσει θέματα αυτογνωσίας και ταυτότητας. Η φωτογραφία είναι από την πρόσφατη υπογραφή αντιτύπων στο Book Soup στο Δυτικό Χόλιγουντ.

ΗΠΑ

Η βιογραφία της Νίνα Σιμόν

H νέα αφήγηση της πορείας της Νίνα Σιμόν εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ του Νetflix με τίτλο «What Happened, Miss Simone? ». Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου, 300 και πλέον σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με συγγραφέα τον ειδικό στη μουσική Alan Light. To βιβλίο θεωρεί ότι η τόσο δημοφιλής Νίνα Σιμόν παρέμεινε ώς το τέλος μυστηριώδης. Λίγοι την είχαν καταλάβει…

ΜΑΔΡΙΤΗ

Θερβάντες, ζωή και μύθος

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, η νέα έκθεση «Μιγέλ ντε Θερβάντες: από τη ζωή στον μύθο (1616-2016) σηματοδοτεί μια εκ νέου προσέγγιση σε ένα εθνικό κεφάλαιο με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα. Στα εγκαίνια, η συμβολική παρουσία του βασιλικού ζεύγους, Φελίπε ΣΤ΄ και Λετίσια, έδωσε επισημότητα σε ένα θέμα που έχει διεθνές ακροατήριο. Η έκθεση γίνεται έναυσμα για γνωριμία με τον αληθινό Θερβάντες, που ήταν κάτι πολύ περισσότερο από συγγραφέας του «Δον Κιχώτη». Ηταν ένας πολυμήχανος και ευφυής άνθρωπος του 1600.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Αντρέι Βάιντα, ετών 90

Δώρο γενεθλίων για τα 90ά γενέθλιά του, ήταν ένα αφιέρωμα στις ταινίες του. Ο βραβευμένος με Οσκαρ Αντρέι Βάιντα γιόρτασε στη Βαρσοβία με ένα μεγάλο πλήθος στο οποίο απευθύνθηκε με μία ομιλία του. Το τιμητικό, όμως, αφιέρωμα δεν ήταν απλώς τελετουργικός φόρος τιμής, καθώς ο Αντρέι Βάιντα παραμένει ενεργός και ετοιμάζει αυτήν την περίοδο τη νέα ταινία του. To θέμα του είναι ο Πολωνός αβανγκάρντ ζωγράφος Wladyslaw Strzeminski, του οποίου τα έργα είχε απαγορεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT