Θετική υποδοχή στην απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Θετική υποδοχή στην απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λουλούδια και πολύχρωμα μπαλόνια, με ρωσικές σημαίες, σοβιετικά εμβατήρια και χριστιανικές εικόνες έγιναν δεκτοί οι πρώτοι Ρώσοι πιλότοι που επέστρεψαν χθες από τη Συρία στην αεροπορική βάση του Βορόνεζ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Τουλάχιστον έξι μαχητικά αεροπλάνα επέστρεψαν χθες στα πάτρια εδάφη, 5,5 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στη Συρία και λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί επιστροφής «του κύριου όγκου» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, «επέτυχαν καθ’ ολοκληρίαν τους στόχους τους».

Η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν αιφνιδίασε τους ηγέτες της Δύσης, οι οποίοι προσπαθούσαν χθες να αποκρυπτογραφήσουν τα κίνητρα και τις πιθανές συνέπειες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν «ενισχύει την πίεση» στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ να διαπραγματευθεί με την αντιπολίτευση τους πολιτικούς όρους της ειρήνευσης, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι «κάθε κίνηση που ενισχύει την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί». Σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούσε η εικασία ότι η Μόσχα αισθάνεται ενοχλημένη με την αδιαλλαξία του Μπασάρ Ασαντ και ενισχύει την πίεσή της προς τη Δαμασκό. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να διαψεύσει τις εν λόγω εικασίες.

Την ελπίδα του ότι η έναρξη απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων «θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση Πούτιν ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του Συριακού στη Γενεύη. Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για τις προοπτικές του κοινού αμερικανορωσικού σχεδίου, πρώτος καρπός του οποίου υπήρξε η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία.

Θετική υπήρξε και η πρώτη αντίδραση της συριακής αντιπολίτευσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη Γενεύη, ο Σαλίμ Μουσλάτ, εκπρόσωπος του κυριότερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνευση στη χώρα του και για τον τερματισμό «της δικτατορίας και των εγκλημάτων του Ασαντ». Κράτησε, ωστόσο, επιφυλάξεις αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης Πούτιν στην πράξη. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, σημειώνοντας ότι ανάλογες υποσχέσεις της Ρωσίας στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης δεν υλοποιήθηκαν.

Οπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, παρά την απόσυρση του κύριου όγκου των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, οι δύο ρωσικές βάσεις (η ναυτική στην Ταρτούς και η αεροπορική στο Χμεϊμίν) θα διατηρηθούν. Επιπλέον, θα μείνουν στη Συρία οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, οι οποίοι εγγυώνται την προστασία των ρωσικών βάσεων, αλλά και της επαρχίας της Λαττάκειας, που αποτελεί το ισχυρότερο προπύργιο του καθεστώτος Ασαντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή