Κ. Σημίτης: Να αποφευχθούν τετελεσμένα

Κ. Σημίτης: Να αποφευχθούν τετελεσμένα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια παρέμβαση ενόψει της Συνόδου Κορυφής έκανε χθες ο κ. Κώστας Σημίτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αποφάσεις που αφορούν την πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός και θυμίζει την απόφαση που είχε ληφθεί για την Αγκυρα επί των ημερών του (1999 στο Ελσίνκι), βάσει της οποίας όποια υποψήφια χώρα επιθυμούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. «όφειλε να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις όποιες συνοριακές της διαφορές με ένα κράτος-μέλος». Ο κ. Σημίτης αποφεύγει ευλόγως να υπενθυμίσει ότι η συγκεκριμένη φράση διατυπώθηκε κατόπιν πιέσεων της Αθήνας και ότι ήταν αυτονοήτως φωτογραφική για την Τουρκία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ε.Ε. ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, θα συμβεί το εξής: η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας».

Ο κ. Σημίτης προβλέπει επίσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Αγκυρα «θα μπορεί να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας. Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη, πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιο προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού», καταλήγει.

Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από την παρέμβαση Σημίτη, πιθανώς γιατί αγνοούσε την απόφαση του Ελσίνκι στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής όταν συνυπέγραψε, ως γνωστόν, τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας να επανεκκινήσουν «το ταχύτερο δυνατόν». Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι η παρέμβαση Σημίτη απασχόλησε επί μακρόν χθες την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου που έγινε για τη χάραξη της ελληνικής γραμμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή