Κρούσμα ηπατίτιδας και στον Πειραιά

Κρούσμα ηπατίτιδας και στον Πειραιά

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σποραδικά κρούσματα της νόσου είναι αναμενόμενα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή τα δύο περιστατικά ηπατίτιδας Α που είχαν εντοπιστεί έως χθες σε Ειδομένη και Πειραιά. Και στα δύο περιστατικά η νόσος έπληξε παιδιά, δύο προσφυγόπουλα εννέα και οκτώ ετών αντίστοιχα, τα οποία νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, κατά πληροφορίες, περιστατικά ψώρας έχουν καταγραφεί μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο hotspot στο Σχιστό, τα οποία αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Η εμφάνιση περιστατικών ηπατίτιδας Α ήταν μάλλον θέμα χρόνου, με δεδομένες τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους καταυλισμούς. Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιον τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α, γεγονός που εξηγεί γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα περιστατικά ηπατίτιδας Α λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός των στενών επαφών των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT