Fitness: Play hard!

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι της μοιάζει με το νέο ψηφιακό ρολόι της Apple. Επιλέγει κάποιες ρυθμίσεις και ξεκινά. «Στην αρχή δεν μπορούσα να κάνω το γύρο του σταδίου», εξηγεί η Ναταλία. «Τώρα τρέχω 5 χιλιόμετρα για ζέσταμα. Βάζω στο χέρι το UP3 και σε λίγα δευτερόλεπτα έχω στο κινητό τον καρδιακό ρυθμό, την ταχύτητα και τις θερμίδες που καίω. Μερικές φορές κατεβάζω το app Runkeeper, που κρατάει αρχείο με τις επιδόσεις μου. Έχω ζηλέψει το Running Heroes, που προτείνει μια σειρά από προκλήσεις, για παράδειγμα πώς να καταφέρεις να τρέξεις τριάντα χιλιόμετρα σε πέντε μέρες, αλλά προς το παρόν διατίθεται μόνο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο».

Συναντιόμαστε αργά το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Το γεγονός ότι έχει φτάσει να τρέχει καθημερινά μία ώρα μετά τη δουλειά ήταν έκπληξη ακόμα και για την ίδια. «Νομίζω ότι είμαι ο κανόνας της εξαίρεσης!» λέει γελώντας. «Οι περισσότερες γυναίκες έκαναν γυμναστική μέχρι τα 20-25, κάπου τα εγκατέλειψαν και ξεκίνησαν μετά τα 35. Εγώ άρχισα να την αγαπώ μετά τα 30. Δήλωσα συμμετοχή στον πρώτο μαραθώνιο – ποιητική αδεία, γιατί δεν άντεξα παρά μερικά μέτρα – και το έβαλα πείσμα να συνεχίσω. Τώρα καταφέρνω 10 χλμ. τρέξιμο, ποδήλατο και κολύμπι, και φέτος σκέφτομαι να δηλώσω συμμετοχή στο τρίαθλο Σπετσών». Είναι 36 χρόνων, δουλεύει οκτώ με δέκα ώρες τη μέρα, μεγαλώνει το 5χρονο παιδί της και έρχεται καθημερινά για προπόνηση.

Το 2015, στο μαραθώνιο Des Sables, που πραγματοποιείται στη Σαχάρα, διαρκεί έξι μέρες και είναι από τους σκληρότερους στον κόσμο, από τους 500 συμμετέχοντες οι 200 ήταν γυναίκες. Στο British Triathlon, 41% ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία 35-41 χρόνων. Στο Iron Μan Triathlon, με 3,86 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και 42,2 χλμ. τρέξιμο σε 17 ώρες, το 20% ήταν γυναίκες. Στην Ελλάδα, οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι για το 2015 είναι 149 άντρες και 162 γυναίκες, ενώ η χώρα μας είναι τέταρτη στον κόσμο στην ανάπτυξη αθλημάτων δρόμου, κυρίως λόγω της συμμετοχής των γυναικών, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Πολύζου, που έχει δημιουργήσει την ομάδα Marathon Team Greece. Προπονήτρια αγώνων αντοχής με παγκόσμια ρεκόρ, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς και μοναδική γυναίκα στον κόσμο που ολοκλήρωσε τον φειδιππίδειο άθλο κάνοντας τη διαδρομή 524 χλμ. Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Μαραθώνας, η Πολύζου συμμετείχε μαζί με την Κατερίνα Κατώπη στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο, για την υποστήριξη της οργάνωσης «Μπορούμε».

Οι αναρτήσεις στο Instagram είναι οι νέες βιντεοκασέτες των ’80s, και στη θέση της Jane Fonda βρίσκονται η Emily Skye, δημιουργός του F.I.T. (Fitness Inspiration Transformation), η Aυστραλή Amanda Bisk και η Βραζιλιάνα Izabel Goulart, μοντέλο του Valentino. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, το πιο δημοφιλές πλέον hashtag είναι το #revengebody, με το οποίο γυναίκες ανεβάζουν φωτογραφίες μετά από εξαντλητική γυμναστική, με σώμα «to kill for», για να πάρουν εκδίκηση από τους πρώην τους. Ακόμα και οι συνήθως ατίθασες Γαλλίδες, που προτιμούν το pampering ενός σπα από τον ιδρώτα, διοργανώνουν κάθε χρόνο μαραθώνιο γυναικών που συγκεντρώνει πλήθη.

Τι είναι αυτό που κάνει την εντατική γυμναστική τόσο δελεαστική; «Μα το γεγονός ότι τα συνδυάζει όλα», απαντά ο Δημήτρης Χατζόπουλος, personal trainer, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και πρωταθλητής ο ίδιος. «Περιπέτεια, ένταση, κίνηση, ρίσκο και βέβαια, γρήγορα αποτελέσματα. Είναι μια πνευματική και σωματική πρόκληση. Είσαι εσύ και ο εαυτός σου, και δοκιμάζεις πράγματα που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν. Η αδρεναλίνη, οι ενδορφίνες που παράγονται δημιουργούν αίσθηση μοναδικής ευεξίας. Το σώμα αλλάζει, και αλλάζει επειδή το καταφέρνεις εσύ. Στην αρχή χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής, αλλά μετά ανακαλύπτεις ότι εσύ κάνεις τη διαφορά. Και το γεγονός ότι αποκτάς έλεγχο του εαυτού σου – ή τουλάχιστον ενός κομματιού του – ενισχύει όλο και περισσότερο την απόφαση να συνεχίσεις».

Το να γυμνάζεσαι σκληρά θέλει τρόπο. «Ο οργανισμός έχει όρια και ο πρώτος κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να τα υπερβαίνεις ποτέ», επισημαίνει ο Ανδρέας Αποστολάρας, personal trainer. Ο ίδιος προτείνει έναν συνδυασμό υψηλής έντασης με χαμηλή διάρκεια, όπως είναι το CrossFit, που πετυχαίνει αντοχή, δύναμη, ταχύτητα και ευλυγισία, με ένα πρόγραμμα 30-40 λεπτών που γυμνάζει όλο το σώμα. Το ίδιο δημοφιλές είναι το TRX, που έχει πολλές εναλλαγές και γυμνάζει χωρίς να κουράζει. Μετά από πολλά χρόνια, επίσης, επιστρέφει ξανά ο στίβος (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο), τα προγράμματα body shape, όπου ρίχνεις πολύ ιδρώτα και φτιάχνεις κοιλιακούς, ενώ απενοχοποιούνται όλα τα αθλήματα μποξ και αυτοάμυνας, που μέχρι σήμερα απευθύνονταν κυρίως σε άντρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις μεγαλύτερες δημιουργούς προγραμμάτων fitness στον κόσμο, η νεοζηλανδική Mills, προωθεί πλέον πακέτα sprint, bodycombat και grit, με πλειομετρικές ασκήσεις με άλματα που αυξάνουν ταχύτητα και δύναμη. Τα νέα κορίτσια της μόδας, όπως η Adriana Lima (η οποία ασκείται στο γυμναστήριο όπου προπονούνταν κάποτε ο Muhammad Ali, στο Μαϊάμι), η Kendall Jenner και η Gigi Hadid (που ανεβάζει περιχαρής φωτογραφίες της στο Instagram από το Gotham Gym της Νέας Υόρκης), προτιμούν να τα δίνουν όλα στο ρινγκ.

Εννοείται, βέβαια, συνεχίζει ο Δημήτρης Χατζόπουλος, ότι δεν ξεκινάς ποτέ μια τέτοιου είδους γυμναστική χωρίς εξαντλητικό έλεγχο υγείας, τεστ κοπώσεως και ορμονικές αναλύσεις. «Πρέπει να ξέρεις με τι αντοχές δουλεύεις και πού μπορείς να φτάσεις πριν ξεκινήσεις. Οι νέες γυναίκες δεν κάνουν πλέον γυμναστική για να αποκτήσουν το τέλειο σώμα ή να χάσουν κιλά, ή τουλάχιστον όχι μόνο για αυτό, αλλά και για να νιώσουν ελεύθερες. Κι αυτό δεν έχει σχέση με την ηλικία, αλλά με το χαρακτήρα».

«Και μόνο η ιδέα ότι έπρεπε να φύγω από τη δουλειά και να στριμωχτώ σε μια αίθουσα γυμναστικής μού φαινόταν τρομακτική», εξηγεί η Μαριλένα, 29 χρόνων, γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο και μητέρα ενός παιδιού 3 χρόνων. «Ξεκίνησα να τρέχω κάθε βράδυ για να αδειάσει το σώμα και το μυαλό μου από το άγχος. Χωρίς στόχο. Και μετά αισθανόμουν τόσο καλά που ήθελα κι άλλο, κι άλλο… Δεν είναι εύκολο, ούτε κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η αδρεναλίνη, η ένταση, το γεγονός ότι βάζεις έναν στόχο και τον κατακτάς μόνος σου, ότι προγραμματίζεις εσύ πόση ώρα θα δουλέψεις και σε πόση ένταση, λειτουργούν αναζωογονητικά. Μετά από λίγο, η κούραση των πρώτων ημερών γίνεται ανυπομονησία για τη μία ώρα που θα κλέψεις το σαββατοκύριακο για να τρέξεις στο βουνό. Και αυτό είναι το κέρδος». Ακόμα και αν πρέπει να το πληρώσεις με πολύ ιδρώτα.

GADGETS & APPS

Ψηφιακά ρολόγια που μετρούν την ταχύτητα, apps που σου δείχνουν πώς πρέπει να τρέχεις. Αυτά είναι τα gadgets της χρονιάς: Speedo Shine, αμφίβιο ψηφιακό ρολόι που μπορείς να χρησιμοποιείς και σε καταδύσεις 50 μέτρων. Dash, έξυπνο μίνι ακουστικό, που στέλνει μηνύματα για τον καρδιακό ρυθμό και όταν δεν «μιλάει», παίζει μουσική. Pulse Ox της Withings, που μετρά επίπεδα οξυγόνου και φάσεις ύπνου. Swatch Touch Zero One, για αθλήτριες μπιτς βόλεϊ, που μετρά τα χτυπήματα και τη δύναμη του χεριού. Όσο για apps, μπορεί να κατεβάσει κανείς δωρεάν το Nike Training Club, με 100 προγράμματα ασκήσεων, το Outsider, που δίνει και πληροφορίες για τον καιρό για τρέξιμο στο βουνό, και το Charity Miles, με το οποίο όσο περισσότερο τρέχεις τόσο ο σπόνσορας χρηματοδοτεί ένα σκοπό.

FIT ΣΤΟ INSTAGRAM

Φωτογραφίζονται στις παραλίες της Αυστραλίας κάνοντας γιόγκα, στους δρόμους της Νέας Υόρκης με τα σκέιτ τους και στις αίθουσες των hip γυμναστηρίων φτιάχνοντας σώμα. Τα νέα fit κορίτσια του Instagram έχουν δόξα που θα ζήλευαν οι σταρ των βιντεοκασετών των ’80s, με δεκάδες οπαδούς που περιμένουν την επόμενη ανάρτησή τους. Πρώτη και καλύτερη η Βραζιλιάνα Izabel Goulart, άγγελος της Victoria’s Secret, με λαξεμένους κοιλιακούς. Ακολουθεί η Jen Selter, με τα πιο διάσημα οπίσθια του Instagram, η υπέροχη Misty Copeland, πρίμα μπαλαρίνα στο American Ballet Theatre, και η Νatalie Uhling, με μότο «No Matter What, Sweat Every Day» (ό,τι και αν συμβεί, να ρίχνεις ιδρώτα κάθε μέρα).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή