Σε νέο ιστορικό υψηλό ο ελληνόκτητος στόλος

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο ελληνόκτητος στόλος

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ελληνόκτητου στόλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, καθώς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων αγγίζουν πλέον τις 4.092, με συνολική χωρητικότητα 320.597.574 τόνων (dwt), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έως 23 Φεβρουαρίου του 2016) που προκύπτουν από την 29η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-Operation Committee), η οποία εκπροσωπεί τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω αριθμό, ο οποίος αποτελεί και νέο ιστορικό υψηλό, περιλαμβάνονται και 347 πλοία διαφόρων τύπων, που βρίσκονται σήμερα υπό ναυπήγηση σε διάφορα ναυπηγεία ανά τον κόσμο.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ο ελληνόκτητος στόλος καταγράφει καθαρή αύξηση κατά 35 πλοία συνολικής χωρητικότητας 6.141.123 dwt. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική σημαία εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες, καθώς τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο υποχώρησαν κατά 30, στα 809 συνολικά. Εντούτοις, το μερίδιο της ελληνικής σημαίας παρέμεινε σημαντικό, καθώς ανέρχεται στο 20% του συνόλου, ενώ ακολουθούν τα νηολόγια της Λιβερίας (18%), των Νήσων Μάρσαλ (17%) και της Μάλτας (16%). Μάλιστα, η τελευταία ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της τον τελευταίο χρόνο, καθώς προστέθηκαν 61 πλοία, ενώ επιπλέον 20 πλοία κατέγραψε και η σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται σήμερα στα 10 έτη, έναντι 12,8 ετών του παγκόσμιου στόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT