Εμπάργκο στα ρωσικά ομόλογα συστήνουν Κομισιόν, ΗΠΑ

Εμπάργκο στα ρωσικά ομόλογα συστήνουν Κομισιόν, ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατύπως οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην πάρουν μέρος στην επερχόμενη πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014 και την επακόλουθη επιβολή κυρώσεων από τη Δύση. Η Ουάσιγκτον είχε απευθύνει προ ημερών παρεμφερή προειδοποίηση προς τις αμερικανικές τράπεζες. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει απαγορεύσει ρητά την αγορά ρωσικών κρατικών ομολόγων, κατ’ ιδίαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναπαρήγαγαν τις προηγούμενες ημέρες το βασικό επιχείρημα της Ουάσιγκτον ότι τα έσοδα από ενδεχόμενες αγορές ρωσικών ομολόγων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ρωσία σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων σε ευρώ, ύψους 3 δισ. Θα πρόκειται για την πρώτη δημοπράτηση ρωσικών ομολόγων σε ευρώ από το 2014 και την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Κατά κάποιον τρόπο, η επερχόμενη δημοπρασία θα αποτελέσει δοκιμασία για την προθυμία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας. Αναμένεται ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να προσφέρει σημαντικό υπερτίμημα στους δυνητικούς επενδυτές, και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σίγουρα χρειάζονται έσοδα αυτή την εποχή, έπειτα από ένα κακό 2015. Στην περίπτωση που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αποδειχθούν αρκετά πειστικές έναντι των τραπεζών, τότε είναι πιθανή ακόμη και η αναβολή της ρωσικής δημοπρασίας, εξέλιξη που θα αποτελούσε πολιτικό αλλά και οικονομικό «χτύπημα» κατά του Κρεμλίνου. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ είχε υποστηρίξει ότι αρκετές διεθνείς τράπεζες ήταν διατεθειμένες να πάρουν μέρος στη δημοπρασία. Μέχρι σήμερα η Μόσχα προσπαθεί να εξασφαλίσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, τόσο για να αντλήσει κεφάλαια που χρειάζεται όσο και για να υπονομεύσει ευρύτερα το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων.

Προς το παρόν, η Ε.Ε. δεν δείχνει διατεθειμένη να χαλαρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις ανανεώσει τον προσεχή Ιούνιο. Η μοναδική περίπτωση που θα επέτρεπε την άρση των κυρώσεων υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ από τη ρωσική πλευρά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις απευθείας κατά του ρωσικού κράτους αλλά κατά ρωσικών τραπεζών και άλλων εταιρειών. Συνεπώς δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα για όσους αγοράσουν ρωσικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή