Οι τρεις «κόκκινες γραμμές» της Εκκλησίας

Οι τρεις «κόκκινες γραμμές» της Εκκλησίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της Εκκλησίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ο ορθόδοξος χαρακτήρας του και η τήρηση των ωρών διδασκαλίας με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Το νέο «μέτωπο» για την κυβέρνηση που ανοίγει εν μέσω δίνης του προσφυγικού πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην «Κ» (12/3/16). «Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αναμορφωθεί και ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχουν εκπονηθεί πιλοτικά προγράμματα, προκειμένου τα Θρησκευτικά να πάψουν να είναι ομολογιακό μάθημα και να γίνουν μάθημα γνώσης των θρησκειών, με έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι προφανές ότι η αναμόρφωση των Θρησκευτικών είναι προϋπόθεση για να παραμείνουν υποχρεωτικό μάθημα». Αποψη της Ιεραρχίας, όπως τη διατύπωσε και στην εισήγησή του κατά την πρόσφατη ΔΙΣ ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ήδη γνωσιολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα και όχι ομολογιακό, κατηχητικό.

Στη συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος θα επιδώσει στον κ. Τσίπρα και επιστολή που συντάχθηκε από τη ΔΙΣ σχετικά με τις επισκέψεις μητροπολιτών σε σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση των ιεραρχών στις σχολικές μονάδες, όχι με στόχο τη διδασκαλία ή την υποκατάσταση των διδασκόντων, αλλά για λόγους επικοινωνίας με τα παιδιά. Το θέμα ανέκυψε μετά την αντίδραση του συλλόγου καθηγητών «Γιώργος Σεφέρης» στην επίσκεψη του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σε σχολείο της μητρόπολής του. Σύμφωνα με την Ιεραρχία, η επίσκεψη έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον σύλλογο διδασκόντων. Τη δυσφορία των ιεραρχών ενέτεινε, όπως αναφέρουν, το ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια ιδιότυπη ΕΔΕ για το θέμα, αποστέλλοντας στις σχολικές μονάδες ερωτηματολόγιο σχετικά με τις επισκέψεις του κ. Γαβριήλ.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε μάλλον πιο προνομιακή θέση από τον πρωθυπουργό στη σημερινή «διαπραγμάτευση». Το άκρως πιο επιτακτικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι το προσφυγικό, για το οποίο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία έχει τεθεί στη διάθεση της πολιτείας και στόχος μας είναι αυτή η προσφορά να γίνει ακόμα πιο λειτουργική στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα εκπονήσει η πολιτεία», αναφέρουν εκκλησιαστικοί παράγοντες στην «Κ». Ηδη, η Εκκλησία έχει «υιοθετήσει» το hotspot της Σάμου, ενώ υλοποιεί προγράμματα διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια. Είναι σαφές ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει στο οπλοστάσιό της το δίκτυο αλλά και τα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και ενδεχομένως δώσει για τον σκοπό ανταλλάγματα.

Ισως αυτή είναι η πρώτη «σύγκρουση» μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος εκδήλωσε την πικρία του, αναφέροντας κατά τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Καρπενησίου ότι «ως Εκκλησία ήδη το γευόμαστε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από κάθε μέρος να μπούμε στο περιθώριο, ότι δεν είμαστε αποδεκτοί σε πολλές θέσεις της λειτουργίας του κράτους». Θυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του ’12, με πρωτοβουλία του κ. Ιερωνύμου, είχε χοροστατήσει ο ίδιος στην κηδεία του πατέρα του κ. Τσίπρα, ενώ σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο λίγο πριν από την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού με πολιτικό όρκο. Είχε ακολουθήσει επίσημο γεύμα σε καλό κλίμα, στο οποίο ουδεμία αναφορά είχε γίνει για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT