Ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες της Ευρωζώνης σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα εταιρικά ομόλογα αλλά και από τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Χθες, μέσα σε μόνο μία ημέρα, ανακοινώθηκε η έκδοση ομολόγων 6,05 δισ. ευρώ από εταιρείες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Η μέση απόδοση στις αγορές εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινείται αυτή την εβδομάδα κάτω από το 1% για πρώτη φορά έπειτα από ένα χρόνο. Αναμένεται, δε, να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τις εταιρείες της Ευρωζώνης να μπορούν να αντλούν κεφάλαια με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Αυτή η μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται λίγες ημέρες από τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως θα αγοράζει κάθε μήνα και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade), εκτός των κρατικών και καλυμμένων ομολόγων και των τιτλοποιημένων δανείων, συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. Παράλληλα μείωσε τρία βασικά επιτόκια για να ενθαρρύνει τη ροή πίστωσης στο διατραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Η επίδραση των νέων μέτρων είναι χαρακτηριστική. Ανάμεσα στις εταιρείες που ανακοίνωσαν χθες την έκδοση ομολόγων συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες RBS, Deutsche Bank και Societe Generale. Καθεμιά από αυτές τις τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές παρά το ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος εξαιρείται από την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η γερμανική τράπεζα Berlin Hyp πούλησε καλυμμένο ομόλογο με αρνητική απόδοση στο -0,16%. Δηλαδή οι επενδυτές προτίμησαν να υποστούν μια μικρή απώλεια. Με δεδομένη τη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί στις αγορές, οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσουν τίτλους με χαμηλές αποδόσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους. Οι Αμερικανοί επενδυτές, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη από την άνοδο των αγορών τον τελευταίο μήνα μετά τις μεγάλες απώλειες στις αρχές του 2016. Μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες καταγράφηκαν εκροές 1,6 δισ. δολαρίων από τον δείκτη iShares MSCI Eurozone ETF, αποτελώντας τις μεγαλύτερες από το 2014.

Αποστάσεις λόγω φόβου για Brexit

Στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από το 2008, υποχώρησε η ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας, φαινόμενο το οποίο αποδίδουν οι αναλυτές στην πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Το σενάριο ενός Brexit θεωρείται από τους επενδυτές ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε ένα υφιστάμενο περιβάλλον αστάθειας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από τις αρχές του έτους, η στερλίνα παρουσιάζει τις χειρότερες αποδόσεις συγκριτικά με τα νομίσματα των υπολοίπων χωρών του G10, των δέκα ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου. Εναντι του δολαρίου, ειδικότερα, η στερλίνα έχει παρουσιάσει απώλειες 2,9%. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να δυσχεράνουν την υλοποίηση των σχεδίων του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, να αυξήσει τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων στο υψηλό πενταετίας. Το έτος 2015/16, η αναλογία ζήτησης ομολόγων ως προς την προσφορά υποχώρησε στο 1,64 από το 1,85 το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ οι εκδόσεις νέων τίτλων αναμένεται να αυξηθούν κατά 17% το 2016/17.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT