«Κατεβάζει» ταχύτητα η Federal Reserve

«Κατεβάζει» ταχύτητα η Federal Reserve

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκια δανεισμού η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ωστόσο πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% εντός του 2016, από τέσσερις που προέβλεπαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οπως αναμενόταν, η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,25%-0,50%, υποδηλώνοντας ότι η μέτρια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2016 και η ισχυρή ενίσχυση της απασχόλησης θα της επιτρέψουν να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, ωστόσο σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι σκόπευε μόλις πριν από τρεις μήνες. Κατά τη Fed, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απειλές από την αβέβαιη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία.

Βελτίωση δεικτών

Σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ενίσχυσης της απασχόλησης, δείχνουν προς επιπλέον ενίσχυση της αγοράς εργασίας. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Fed. Ωστόσο, «οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις εξακολουθούν να αποτελούν απειλή» και θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το υπόλοιπο του 2016. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την κατάπληξή της που δεν παρατηρείται σημαντικότερη αύξηση των ημερομισθίων στις ΗΠΑ, ενώ είπε ότι μένει να αποδειχτεί κατά πόσον θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα η πρόσφατη αύξηση του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού» (εξαιρούνται οι τιμές των καυσίμων και των επεξεργασμένων τροφίμων) στις ΗΠΑ.

Σημαντική είναι η μεταβολή στις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζιτών για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά και για το ύψος όπου θα διαμορφωθούν μακροπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού. Η νέα πρόβλεψη είναι ότι μακροπρόθεσμα το κόστος δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 3,30% από 3,50% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σημάδι πως οι Αμερικάνοι κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό το επόμενο διάστημα. Χθες η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών προέβλεψε ότι έως το τέλος του 2016 θα υπάρχουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, από τέσσερις που προέβλεπαν προηγουμένως, στοιχείο που δείχνει ότι θεωρούν πως η αμερικανική οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού εντός του 2016. Ερωτηθείσα η κ. Γέλεν αν είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Απρίλιο, η πρόεδρος της Fed απάντησε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε κάθε συνάντηση της Fed, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης του Απριλίου.

Μείωση ανεργίας

Οι Αμερικάνοι κεντρικοί τραπεζίτες προέβλεψαν χθες ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,7% έως το τέλος του 2016 και ότι θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και το 2017-2018. Ωστόσο αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό από το 1,6% που προέβλεπαν προηγουμένως στο 1,2% που προβλέπουν τώρα, αν και προβλέπουν επίσης ανάκαμψή του προς τον στόχο του 2% εντός του 2017.

Η πιο «χαλαρή» στάση της Fed σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού προκάλεσε υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και του γεν. Το ευρώ ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 1,02% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1222. Την ίδια στιγμή υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (από τα διετή μέχρι τα δεκαετή ομόλογα), ενώ άρχισαν να ανεβαίνουν οι αγορές, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,75% στις 2.031 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT