Σρέντερ υπέρ κονδυλίων σε πρόσφυγες

Σρέντερ υπέρ κονδυλίων σε πρόσφυγες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Να ανοίξει το γερμανικό κράτος τους κρουνούς της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες ζήτησε ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες «δεν πρέπει οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί να γίνονται μέτρο των πάντων».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», ο Σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ προειδοποίησε ότι μπορεί να ανοίξει ρωγμή στην κοινωνία σε περίπτωση που δεν δοθεί αρκετή προσοχή στην ενσωμάτωση των νεοαφιχθέντων. «Κάτι τέτοιο θα ήταν εγγύηση επιβίωσης της AfD», είπε ο τέως καγκελάριος. «Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη μεταναστευτική νομοθεσία και έναν νόμο που να προωθεί την ενσωμάτωση διοχετεύοντας αρκετά κονδύλια στα κρατίδια και στους δήμους, ώστε να μπορέσουν να φροντίσουν για τα σχολεία, για τα προγράμματα εκπαίδευσης, για τη διαμονή και τις ανάγκες των προσφύγων», είπε ο κ. Σρέντερ. Σε μια τέτοια κατάσταση, «δεν επιτρέπεται μια κυβέρνηση να μετατρέψει το μαύρο μηδενικό (σ.σ.: τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό) σε μέτρο των πάντων».

Ο Σρέντερ επέρριψε ευθύνες για την εχθρότητα τμημάτων της γερμανικής κοινωνίας προς τους πρόσφυγες στον τρόπο που επί χρόνια πολιτεύονταν οι Χριστιανοδημοκράτες. Επί δεκαετίες, το CDU και το αδελφό βαυαρικό κόμμα CSU δήλωναν ότι η Γερμανία δεν είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. «Αυτή την πολιτική την άλλαξε η καγκελάριος Μέρκελ πέρυσι το καλοκαίρι από τη μία ημέρα στην άλλη, όταν είπε στους πρόσφυγες, με μεγάλη καρδιά αλλά λιγοστό σχεδιασμό, “ελάτε όλοι εδώ”», είπε ο Σρέντερ. Ο τέως καγκελάριος είπε ότι η διάδοχός του έστειλε, σε συνεννόηση με την Αυστρία, λεωφορεία στην Ουγγαρία προκειμένου να περιμαζέψουν τους πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει με τα πόδια να κατευθύνονται μέσω του αυτοκινητόδρομου στη Γερμανία. Η καγκελάριος τότε έκανε λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Σρέντερ δήλωσε ότι δεν φοβάται καθόλου την άνοδο της αντιμεταναστευτικής AfD, η οποία συγκέντρωσε 13%,15% και 24% στις εκλογές της Κυριακής σε τρία κρατίδια. «Οι δημοκράτες πρέπει να αναμετρηθούν επί της ουσίας με τα πολιτικά άκρα, αλλά η χώρα μας θα το αντέξει», είπε ο Σρέντερ, σημειώνοντας ότι η Γερμανία παραμένει μια χώρα με εξαιρετικά σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο Σρέντερ μίλησε επίσης για «παταγώδη αποτυχία» της πολιτικής της καγκελαρίου στο θέμα της ειδικής σχέσης με την Τουρκία. Ο καγκελάριος, που σε συνεργασία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πέτυχε το 2004 την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη χώρα, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα θα συμπεριφερόταν σήμερα πολύ πιο υπεύθυνα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν είχαν προχωρήσει ουσιωδώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πίσω από την αρνητική στάση μερίδας Eυρωπαίων απέναντι στους πρόσφυγες βρίσκονται οι ανησυχίες για το γεγονός ότι προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ενδιαφέρον ότι ο υπ’ αριθμόν ένα θεματοφύλακας της δυτικής χριστιανοσύνης, ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράστηκε χθες με τόσο θερμά λόγια υπέρ της υποδοχής των προσφύγων. «Πώς είναι δυνατόν να υποφέρουν τόσο πολύ αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά; Βρίσκονται στα σύνορα γιατί έχουν κλείσει πολλές πόρτες και πολλές καρδιές», είπε ο Φραγκίσκος επαινώντας «χώρες και ηγέτες που ανοίγουν τις καρδιές και τις πόρτες τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή