Ανοιχτά όλα τα θέματα της αξιολόγησης

Ανοιχτά όλα τα θέματα της αξιολόγησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια να επέλθει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση θα επιδιωχθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους οιωνούς ωστόσο να μην είναι ευνοϊκοί για τα θέματα του ασφαλιστικού και κυρίως των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών να χρειαστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών (27 Μαρτίου), ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Χθες, οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια έδειξαν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν και είναι σημαντικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, δε, εντοπίζεται στο θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, όπως σημειώνουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, αποδεχόμενοι κάποιες εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της πώλησης των «πράσινων» δανείων που θέτουν οι θεσμοί και δεν το αποδέχεται η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχιστούν το Σάββατο, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι ειδικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ίσως να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Χθες, η Αθήνα κατέθεσε νέα πρόταση σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της απόστασης με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στις 9.350 ευρώ (από 9.550 ευρώ), ενώ αυξάνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί και η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη σύσκεψη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ξεκίνησε χθες στις 23.20, είχε προηγηθεί εσωτερική σύσκεψη των επικεφαλής του κουαρτέτου, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας. Μετά τη συνάντηση για το θέμα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι μπορεί να μην οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά οι δύο πλευρές ήρθαν «πάρα πολύ κοντά». Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει «προοδευτικό χαρακτήρα» υπό την έννοια ότι θα παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για τα άλλα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, που πρέπει να υιοθετηθούν στη διετία 2017-2018 για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου. Ωστόσο, αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω σύγκλισης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στις βάσεις τους νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτών των ημερών εκτιμούσαν χθες ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να επιστρέψουν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι επικεφαλής του κουαρτέτου μετά το Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT