Συνελήφθη στο Βέλγιο, ύστερα από έφοδο, ο Αμπντεσλάμ

Συνελήφθη στο Βέλγιο, ύστερα από έφοδο, ο Αμπντεσλάμ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τραυματίστηκε και συνελήφθη σε διαμέρισμα του προαστίου Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αν και κάποια άλλα μέσα έκαναν απλώς λόγο για «ενδείξεις» ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο ύποπτο. Παράλληλα, επιφυλάξεις για την ταυτότητα του συλληφθέντος διατύπωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία για μεγάλη επιχείρηση στις Βρυξέλλες. Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στη συνοικία χθες το απόγευμα, αφότου επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του καταζητούμενου σε διαμέρισμα. Το γαλλόφωνο βελγικό κανάλι RTBF ανέφερε πως υπάρχουν δύο τραυματίες, ενώ άλλες πηγές μιλούσαν για έναν νεκρό. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιδρομές, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εθεάθη να βγαίνει βιαστικός από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών του.

Την παρουσία του καταζητούμενου τρομοκράτη στο κρησφύγετο του προαστίου των Βρυξελλών Φορέ είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα αστυνομική έρευνα. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης, είχε εντοπισθεί γενετικό υλικό, το οποίο ανήκει στον Αμπντεσλάμ, στη γιάφκα της Φορέ. Ο καταζητούμενος, μέλος της ομάδας τρομοκρατών που επιτέθηκε στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, φέρεται να βρισκόταν στο επίμαχο διαμέρισμα τις τελευταίες 15 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εφόδου της κοινής γαλλοβελγικής αστυνομικής δύναμης στις αρχές της εβδομάδας, ένας τρομοκράτης έπεσε νεκρός, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνεργάζεται με την αστυνομία, αλλά θ' αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία, όπως είπε ο δικηγόρος του: 

“Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θ' αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία,”.

Στο μεταξύ, η Interpol ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα τους, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, μπορεί να ωθήσει τους συνεργούς του, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

“Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η έρευνα μας, ο οποιοσδήποτε που σχετίζεται με τον Αμπντεσλάμ θα σκεφτεί ότι το μέρος που κρύβεται μπορεί ν' αποκαλυφθεί. Έτσι, θα θελήσει να διαφύγει προκειμένου να μη συλληφθεί,” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ.

“Είναι σημαντικό τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν λεπτομερείς ελέγχους για υπόπτους, αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφεχθεί κάθε προσπάθεια διαφυγής, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει,” τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή