«Καμπανάκι» από Μ. Ντράγκι στους ηγέτες της Ευρωζώνης

«Καμπανάκι» από Μ. Ντράγκι στους ηγέτες της Ευρωζώνης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά κυρίως να αποσαφηνίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης προειδοποίησε ο κ. Μάριο Ντράγκι τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει και άλλο τα επιτόκια καταθέσεων και, σε εξαιρετική περίπτωση, να τυπώσει χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες.

«Κατέστησα σαφές ότι αν και η νομισματική πολιτική ήταν η μόνη που υποστήριξε την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Ντράγκι το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας προχώρησε ακόμη περισσότερο πιέζοντας ουσιαστικά τη Γερμανία στο ζήτημα τόσο των δημοσίων επενδύσεων όσο και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης μέσω της υιοθέτησης προγράμματος εγγύησης των καταθέσεων όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Κατά τον κ. Ντράγκι, για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως με την πρόθεση να αυξήσουν το επίπεδο της ζήτησης, δημόσιες επενδύσεις και χαμηλότερη φορολογία. Ακόμη σημαντικότερο, πρέπει να υπάρχει σαφήνεια όσον αφορά το μέλλον της νομισματικής μας ένωσης».

Πρόκειται για έμμεση αναφορά στην από κοινού εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, τον οποίον έχει τορπιλίσει εξαρχής η Γερμανία. Οταν αργότερα το βράδυ της Πέμπτης η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο και να υπάρξει σαφής σχετική δέσμευση στα συμπεράσματα της προχθεσινής Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χρήμα από τον ουρανό

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πρατ, ότι σε εξαιρετική περίπτωση η κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώσει νέο χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες ώστε να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Πρατ διευκρίνισε ότι αν επιδεινωθεί και άλλο η οικονομία της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες από το -0,4% που τα είχε μειώσει στις 10 Μαρτίου. «Αν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την οικονομία εξαιτίας αρνητικών σοκ ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμοστούν στον βαθμό και την κατεύθυνση που απαιτείται, ώστε να ενισχυθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός, εξακολουθούμε να έχουμε στο οπλοστάσιό μας τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού». Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες της Ευρωζώνης, ο κ. Πρατ είπε στη La Repubblica ότι «ναι, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το κάνουν. Μπορείς να τυπώσεις χρήμα και να το μοιράσεις στον κόσμο. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα χρήματα (helicopter money)». «To ερώτημα είναι αν και πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή να καταφύγεις σε ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο είναι η αλήθεια ότι είναι ακραίο εργαλείο», κατέληξε ο κ. Πρατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή