Αρχισε η δίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία

Αρχισε η δίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Για ρητορική μίσους και διάκριση κατά της μαροκινής μειονότητας δικάστηκε χθες ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία, Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος είχε απαλλαχθεί πριν από πέντε χρόνια από κατηγορίες για σχόλια ενάντια στο ισλάμ. Οπως δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, η δίκη του βασίζεται σε πολιτικά κίνητρα, ενώ υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του προστατεύονται από το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου. «Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτη, συνοδεύεται από υποχρεώσεις και ευθύνες», σχολίασε ο βασικός κατήγορος Βούτερ Μπος. «Συνοδεύεται από την ευθύνη να μη θέτει ομάδες ανθρώπων τη μία ενάντια στην άλλη», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ολλανδικές εθνικές εκλογές του 2014, ο Βίλντερς είχε προσελκύσει αρνητική προσοχή, καθώς καλούσε για «λιγότερους Μαροκινούς». Σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ο ακροδεξιός πολιτικός είχε ρωτήσει τους υποστηρικτές του εάν ήθελαν περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία, προκαλώντας τις ιαχές του πλήθους ενάντια στη μαροκινή μειονότητα. Σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή είχε αποκαλέσει τους Μαροκινούς «αποβράσματα».

«Κανείς δεν θα με κάνει να σιωπήσω. Καμία απειλή τρομοκρατών, κανείς δικαστής», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στον λογαριασμό του στο Twitter ο Βίλντερς, που τελεί υπό 24ωρη παρακολούθηση για την προσωπική του ασφάλεια από το 2004, ύστερα από τη δολοφονία του Τεό βαν Γκογκ, ο οποίος έφτιαχνε ταινίες κατά του ισλάμ. Οι κατηγορίες κατά του Γκέερτ Βίλντερς το 2011 αφορούσαν την αναφορά του σε «μουσουλμάνους εγκληματίες». Ο ακροδεξιός πολιτικός ζητούσε να τους αφαιρεθεί η ολλανδική ιθαγένεια και να απελαθούν, ενώ είχε παραλληλίσει το κοράνι με το «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Βίλντερς υποστήριξε ότι δεν στρέφεται κατά των μεταναστών που δέχονται την ολλανδική νομοθεσία και τα έθιμα, ενώ είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν έχει υπερασπισθεί τις βίαιες πρακτικές. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα σχόλια του Βίλντερς ήτο όντως προσβλητικά, αλλά τον απάλλαξε από τις κατηγορίες επειδή η ρητορική του στρεφόταν ενάντια σε μία θρησκεία και όχι σε κάποια φυλή. Εάν καταδικασθεί ο Βίλντερς θα μπορούσε να φυλακισθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο και να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 7.400 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT