Ομπάμα: Ηταν σφάλμα η επέμβαση στη Λιβύη

Ομπάμα: Ηταν σφάλμα η επέμβαση στη Λιβύη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη η Σαουδική Αραβία, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, να μάθει να «μοιράζεται» την περιοχή με τον μεγαλύτερό της εχθρό, το Ιράν, υπογράμμισε, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε σειρά συνεντεύξεών του με δημοσιογράφο του περιοδικού «The Atlantic», ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλεσε «τζαμπατζήδες» πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και την Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι πρόθυμοι να παρασύρουν τη χώρα σε μακρόσυρτες συρράξεις, που συχνά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η στήριξη που προσέφερε στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη υπήρξε «σφάλμα». Στη λανθασμένη αυτή απόφαση κατέληξε ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εξαιτίας της πεποίθησής του ότι Βρετανία και Γαλλία θα επωμίζονταν μεγαλύτερο βάρος ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο στη Συρία, ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε επίμονα την άρνησή του να επιμείνει στην απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία, παρά την αντίθετη άποψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Για την ουκρανική κρίση αμφισβήτησε όσους τον επικρίνουν για δήθεν απραξία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Η Ουκρανία, εξηγεί ο Ομπάμα, ως γείτονας της Ρωσίας είναι μοιραίο να απασχολεί περισσότερο τον Βλ. Πούτιν από ό,τι τις ΗΠΑ. «Η Ουκρανία, μία χώρα εκτός του ΝΑΤΟ, θα είναι ευάλωτη στη ρωσική στρατιωτική κυριαρχία, ανεξάρτητα από το τι θα πράξουμε εμείς», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει με μεγάλη περιφρόνηση το διπλωματικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τα στελέχη του για εμμονή στην προάσπιση της προεδρικής αξιοπιστίας, ακόμη και με κόστος την εμπλοκή σε επικίνδυνες και επιζήμιες στρατιωτικές περιπέτειες.

Στην κατηγορία των «τζαμπατζήδων» κατατάσσει, στο μεταξύ, τη Γαλλία και τη Βρετανία ο Ομπάμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιχείρηση στη Λιβύη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, λέει ο κ. Ομπάμα, δεν μελέτησε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή, ενώ ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί «ήθελε να διατυμπανίσει τη συμμετοχή γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη ήταν εκείνα που είχαν καταστρέψει τις υποδομές αεράμυνας της Λιβύης.

Μόνο στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε διστακτικός, παρομοιάζοντας την ισλαμική οργάνωση με τον Τζόκερ του Μπάτμαν και τη Μέση Ανατολή με την πόλη Γκόθαμ. «Η Γκόθαμ ελέγχεται από καρτέλ μπράβων, ενώ η άφιξη του Τζόκερ στη σκηνή συνοδεύεται από κατακλυσμιαίες εξελίξεις».

Παρά ταύτα, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα ομολόγησε ότι υποτίμησε την απειλή της ισλαμικής οργάνωσης, αποτυγχάνοντας να καθησυχάσει αποτελεσματικά τους Αμερικανούς, ακόμη και μετά την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT