Η αναδίπλωση της Fed

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σειρά μηνών οι διαπραγματευτές ομολόγων είχαν υιοθετήσει απαισιόδοξη στάση. Σε μία απότομη μεταστροφή της, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήρθε να συμφωνήσει μαζί τους, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν δύναται να διατηρήσει την ορμή της, εάν δεν υπάρξει επικουρία από την ανάπτυξη σε σχεδόν ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προχώρησαν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, περιστέλλοντας τις προσδοκίες τους σε μόλις δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2016 έναντι τεσσάρων σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι επενδυτές σε ομόλογα αντέδρασαν άμεσα, επανακάμπτοντας στα ίδια ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία είχαν πουλήσει εν αναμονή της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Αλλωστε, οι ανησυχίες τους για την οικονομία απλώς επιβεβαιώθηκαν από την Τράπεζα. Κατόπιν τούτου, τι ακριβώς άλλαξε; Κυρίως το ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως εξασθενεί, απομυζώντας τον δυναμισμό της αμερικανικής οικονομίας, με την ενίσχυση του δολαρίου.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ πλήττονται, και σε διεθνή κλίμακα ο πληθωρισμός μετριάζεται. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε όλο τον κόσμο οι οικονομολόγοι σε σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την οικονομία. Επιπροσθέτως, οι πολιτικοί φαίνεται πως ολοένα και πιο έντονα επικεντρώνονται στο ευμετάβλητο των αγορών. Ανησυχούν μήπως η κατάσταση αυτή δυσχεράνει τον φθηνό δανεισμό των επιχειρήσεων. Η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, έφθασε να ακούγεται ως επενδυτής ομολόγων, κάνοντας αναφορά στην ομιλία της για τις αποδόσεις πέραν των επιτοκίων αναφοράς, τις οποίες οι εταιρείες με ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» πρέπει να καταβάλουν για να μπορέσουν να δανειστούν. Επιπλέον, όμως, επισήμανε ότι η όποια αύξηση έχει αντισταθμιστεί από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Οι αγορές χρέους επί σειρά μηνών δείχνουν ευμετάβλητες και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνεται. Η Τζάνετ Γέλεν υπαινίχθηκε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει την πορεία βελτίωσής της. Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους κύριους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά προφανώς εξισορροπούνται από την κοσμοθεωρία της Fed. Η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας εισήγαγε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων τον Ιανουάριο, καθώς και με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Εκεί οι αρμόδιοι της νομισματικής πολιτικής κατέφεραν καίριο πλήγμα σε όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων, δηλώνοντας ότι θα αρχίσουν να αγοράζουν πέραν των κρατικών ομολόγων και εταιρικά ομόλογα, ενώ τα επιτόκια είναι αρνητικά. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη βρίσκονται σε δύσκολη θέση, πράγμα το οποίο πιθανώς εξηγεί την εντεινόμενη απελπισία τους να ενεργοποιήσουν κάπως τον πληθωρισμό.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε: «Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο υπήρξε αρνητική, προκαλώντας έκπληξη, ενώ στην Ευρωζώνη παρατηρείται ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Bloomberg, η πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι οι πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων σε Ιαπωνία και Ευρώπη είναι ανάμεικτες. Επί σειράν ετών οι αξιωματούχοι της Fed ήταν σε θέση να αγνοούν, εν πολλοίς, την παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην πρωτοπορία και τα άλλα κράτη απλώς απαντούσαν στις κινήσεις τους. Σήμερα η αμερικανική οικονομία ολοένα και περισσότερο βρίσκεται στο έλεος των υπολοίπων κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή