Η Ρωσία δημιουργεί νέο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης

Η Ρωσία δημιουργεί νέο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης δημιουργείται στη Ρωσία, αφού η Μόσχα θεωρεί πως οι υποβαθμίσεις της οικονομίας που ανακοινώθηκαν πέρυσι από ξένες εταιρείες έκρυβαν πολιτικά κίνητρα έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

Οπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη νεοσύστατη ACRA για να αντικαταστήσει τους τρεις μεγάλους οίκους (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) στην πιστοληπτική αξιολόγηση των εταιρειών και της οικονομίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πρακτικά ζητήματα, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, καθώς οι οίκοι είχαν παύσει να αξιολογούν συγκεκριμένες οντότητες όπου συμφέροντα διατηρούσαν άνθρωποι προσκείμενοι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ετσι, δεν είχαν διαμορφωθεί απαραίτητες αξιολογήσεις που χρειάζονταν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Ούτως ή άλλως, οι οίκοι έχουν αρχίσει να αναδιπλώνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, την πιστοληπτική ικανότητα της οποίας υποβάθμισαν πέρυσι σε κλίμακα χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμολογίας για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, η Moody’s Investors Service και η Fitch Ratings ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε πιστοληπτικές αξιολογήσεις στη Ρωσία, διότι δεν μπορούν να λειτουργούν υπό την εποπτεία της Μόσχας εις βάρος των διεθνών κυρώσεων της Δύσης.

Τοπίο στην ομίχλη

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την απρόσμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προ διετίας, οι ολιγάρχες που είχαν συσχετιστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν δέχθηκαν κυρώσεις από τη Δύση. Κατά συνέπεια, οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έπαυσαν κάθε βαθμολογία των τραπεζών που έλεγχαν αυτοί οι επιχειρηματίες. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν είχε σαφή εικόνα της κατάστασης των καταθέσεών τους. Και στις τράπεζες αυτές (Bank Rossiya OAO και SMP Bank AO) είχαν αποταμιεύσεις της κυβέρνησης. «Δεν είχαμε ιδέα για την πιστοληπτική ποιότητα αυτών των τραπεζών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Μόισεβ, σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. O ίδιος εξήγησε ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η Standard & Poor’s διευκρίνισε ότι συζητάει με την κεντρική τράπεζα για να μην αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά με τους νέους κανόνες. Η ACRA (Analytical Credit Rating Agency), επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμερικανός Καρλ Γιόχανσον, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η απόφαση

Τον περασμένο Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας γνωστοποίησε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας εταιρείας πιστοληπτικών αξιολογήσεων που θα είναι «απρόσβλητη σε γεωπολιτικούς κινδύνους», αφού η S&P και η Moody’s υποβάθμισαν την οικονομία στην κλίμακα «junk», δηλαδή σκουπιδιών, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή