Χιλιάδες πρόσφυγες διαδήλωσαν για το άνοιγμα των συνόρων

Χιλιάδες πρόσφυγες διαδήλωσαν για το άνοιγμα των συνόρων

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφυγες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.  

Με κεντρικό σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε» και «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα» διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Από τις 3 το μεσημέρι, οι χιλιάδες Αφγανοί και Ιρανοί που ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά πριν ξεκινήσουν την πορεία τους περίμεναν να τελειώσει το θεατρικό που «έστησε» η ομάδα «Τα μπαλόνια της αγάπης», που χάρισε χρωματιστά μπαλόνια στα προσφυγόπουλα, έπαιξε μουσική και τραγούδησε μαζί τους.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είμαι σίγουρος» δήλωνε με πείσμα ένας Αφγανός διαδηλωτής.

Στο πλευρό τους φώναζε κι ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που έτυχε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και θέλησε να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πρόσφυγες. «Ακούσαμε για την πορεία και δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τους ανθρώπους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην πορεία. Περιμέναμε να δούμε περισσότερους» δήλωσε η νεαρή Γερμανίδα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας.

«Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να ανοίξει διόδους στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε από κει οι πρόσφυγες για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να σταματήσει να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» Θανάσης Κούρκουλας και σχολίασε την μαζική συμμετοχή των προσφύγων στην πορεία.

«Χθες το βράδυ το κλίμα που επικρατούσε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κλίμα απογοήτευσης. Αυτό τους έκανε μάλλον πιο δυνατούς και αποφασιστικούς».

Δίπλα στους πρόσφυγες, περπατώντας και συνομιλώντας μαζί τους βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι ««είναι μια πορεία προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, αποτελεί μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που δοκιμάζονται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, αυτά που αποτελούν και θεμελιώδες κεκτημένο το κοινωνικό κράτος δικαίου και της οικουμενικής απόφασης λαών και κρατών να προστατεύουν χωρίς διακρίσεις τις ανθρώπινες υπάρξεις».

Σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία τόνισε ότι «είναι μια ντροπιαστική συμφωνία, αποτελεί όνειδος και για την Ε.Ε. και για την ελληνική κυβέρνηση, να συνοψίζει την υπαναχώρηση από τα πιο πολύτιμα κεκτημένα σε επίπεδα διεθνούς δικαίου, σε επίπεδο διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο διαδικασιών προστασίας του δικαιώματος στο άσυλο. Αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι σημερινές κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να γκρεμίσουν τις βάσεις και το έδαφος επί του οποίου χτίστηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακυρώσουν όλες τις αξίες και τους συμβολισμούς που μας κάνουν ανθρώπους».

Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και μετανάστες μία ημέρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων στην Ελβετίας, όπως επίσης και της Αθήνας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν επί τόπου.

Στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ».

Στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε περίπου 2.500, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, ενώ όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «καλωσήρθατε πρόσφυγες». Πολλοί εξ αυτών μετέφεραν φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συμβόλιζαν τους πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Στη Γενεύη περισσότεροι από 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την εθνική ημέρα «υπέρ του δικαιώματος της παραμονής».

Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει:

«Η Γαλλία απελαύνει, χτυπά και δολοφονεί».

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αποδοκιμασία τους για την πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι στο θέμα της «Ζούγκλας», του προσφυγικού καταυλισμού που εν μέρει διέλυσαν οι αρχές στο Καλαί (βόρεια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή