Προς ναυάγιο η πρωτοβουλία Φ. Γεννηματά

Προς ναυάγιο η πρωτοβουλία Φ. Γεννηματά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριστικό ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η πολυσυζητημένη σύμπραξη της κ. Γεννηματά με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Στ. Θεοδωράκη, καθώς ο τελευταίος έθεσε δύο όρους τους οποίους μοιάζουν να μην αποδέχονται η νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας στην πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά για την έναρξη διακομματικού διαλόγου (στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά ο κ. Παπανδρέου), απέκλεισε κάθε συνομιλία σε επίπεδο κορυφής, προτάσσοντας την ανάγκη να «μείνουν άδειες οι μπροστινές καρέκλες», προκειμένου να τις καταλάβουν νέες δυνάμεις από την κοινωνία. «Το καινούργιο δεν είναι η κ. Γεννηματά, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Θεοδωράκης», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια μεγάλη κοινωνική καινούργια συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας, για να υπάρξει συμφωνία με όλους τους πολίτες που θεωρούν ότι πρέπει να αναμειχθούν, επιτέλους, στην πολιτική».

Η πιο ουσιώδης, ωστόσο, διαφορά του κ. Θεοδωράκη με την πρόταση Γεννηματά αφορά την άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «στο ίδιο τραπέζι πρέπει να βρεθούν όχι μόνον όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί αλλά νομοτελειακά και ο ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς δεν θεωρούμε πως αυτήν τη στιγμή είμαστε στην ίδια όχθη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα δεν τίθεται θέμα συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αντιμεταρρυθμιστική δύναμη, κι εμείς δεν εντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κουβέντα», σχολίασε χθες (ΣΚΑΪ) ο κ. Θεοδωράκης, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε ακόμη πιο κατηγορηματικός, μιλώντας στην Κ.Ο. του. Οχι μόνον τόνισε ότι η συμμαχία που επιζητεί «δεν συμπεριλαμβάνει με κανέναν τρόπο αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», αλλά συμπεριέλαβε και την Ενωση Κεντρώων, καθώς, όπως είπε: «Το Ποτάμι έχει αποφασίσει να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο».

Η επιλογή αυτή του κ. Θεοδωράκη είναι προφανές ότι στοχεύει να εμφανίσει το κόμμα του ως τη μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη, και μάλιστα σε αντίστιξη με τον κ. Παπανδρέου και την κ. Γεννηματά, η οποία επίσης δεν αποκλείει μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κάνει και το γνωστό σχόλιο ότι τη χωρίζει χάος από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι οι όροι που θέτει ο επικεφαλής του Ποταμιού ενέχουν και ένα ρίσκο για τον ίδιο, διότι πιθανότατα θα οδηγήσουν το κόμμα του μόνο του στις κάλπες. Πόσο μάλλον αν δεν «περπατήσει» η δημιουργία ενός «κοινοβουλίου του κέντρου», όπως ονομάζει τη δική του πρόταση.

Με αυτό το δεδομένο έχει ενδιαφέρον το πώς υποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ την απάντηση Θεοδωράκη. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν στην «Κ» ότι «εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς πρόκειται για διαρκή συζήτηση που εκφράζει την ανάγκη για μια άλλη, διαφορετική πρόταση». Ως προς το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσμετράται στην Κεντροαριστερά για λόγους αξιακής πολιτικής συμπεριφοράς. Ενώ για τον κ. Θεοδωράκη σχολίαζαν ότι η πρόταση της Χαρ. Τρικούπη για κοινή Κ.Ο. παραμένει στο τραπέζι. Και πρόσθεταν ότι κάθε πρωτοβουλία ή επιτροπή που προτείνεται πρέπει να έχει σαφή αρχή, διακριτή διαδρομή και ευκρινές τέλος. «Σε κάθε περίπτωση εμείς προχωράμε με στόχο τη συνδιάσκεψή μας, και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT