Παρέμβαση Ε.Ε. για την απεργία στη Γαλλία ζητούν Ryanair, Easyjet

Παρέμβαση Ε.Ε. για την απεργία στη Γαλλία ζητούν Ryanair, Easyjet

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων έχουν δημιουργηθεί στα γαλλικά αεροδρόμια, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της απεργίας των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Η αναστάτωση αφορά πτήσεις από και προς το Παρίσι, τη Μασσαλία και άλλους προορισμούς στη Γαλλία, καθώς και όσες χρησιμοποιούν στη διαδρομή τους τον γαλλικό εναέριο χώρο. Οι εταιρείες χαμηλών ναύλων Ryanair και Easyjet απευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τους να παρέμβουν. Η κινητοποίηση των ελεγκτών ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα, όπως δήλωσε το σωματείο τους, UNSA – ICNA. Οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται στα σχέδια για περικοπές στο προσωπικό, οι οποίες, αν υπάρξουν, θα προκαλέσουν σοβαρή δυσλειτουργία στο σύστημα ελέγχου.

Η πολιτική αεροπορία της Γαλλίας είχε ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού κατά 50% την Κυριακή και κατά 30% χθες για όσες κατευθύνονται στο Ορλί και στη Μασσαλία. Τόσο οι Ryanair όσο και η Easyjet και η British Airways έχουν ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν και σήμερα. Ιδίως η ιρλανδική Ryanair ακύρωσε 200 πτήσεις μέχρι στιγμής και 145 η βρετανική Easyjet εξαιτίας της απεργίας. Σύμφωνα με το BBC, οι ανωτέρω αερομεταφορείς είναι δύο από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της νεοπαγούς ένωσης «Αερομεταφορείς για την Ευρώπη», η οποία συγκροτήθηκε για την άσκηση πίεσης και την προώθηση των συμφερόντων των μελών της. Τα άλλα τρία μέλη είναι οι Αir France KLM, International Airlines Group και Lufthansa.

Σε ανακοίνωσή της η Easyjet ανέφερε πως η ένωση ζητεί από την Κομισιόν και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εκπονήσουν σχέδιο δράσης, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της απεργιακής κινητοποίησης στους επιβάτες. «Είναι πολύ άδικο, χιλιάδες απλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές να ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους από τις πράξεις λίγων εγωιστών», δήλωσε με έντονο ύφος ο αρμόδιος του τμήματος επικοινωνιών της Ryanair, Ρόμπιν Κίλι. «Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την απεργία και να αποτρέψει τον εκβιασμό των επιβατών». Στο πλαίσιο αυτό έχει οργανώσει εκστρατεία για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε έκκληση προς την Κομισιόν να παραμείνουν οι ευρωπαϊκοί ουρανοί ανοιχτοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή