Στροφή της Σαουδικής Αραβίας στην πράσινη ενέργεια

Στροφή της Σαουδικής Αραβίας στην πράσινη ενέργεια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πλούσια παραγωγή της σε πετρέλαιο, που σήμερα προσεγγίζει επίπεδα-ρεκόρ, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για έναν κόσμο που δεν θα εξαρτάται από αυτό. Η αραβική χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αργού πετρελαίου στον κόσμο και το πιο ισχυρό κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλί αλ Ναΐμι, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα την επόμενη 50ετία.

«Πιστεύω ότι η Σαουδική Αραβία είναι η ιδανική χώρα για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», δεδομένης της μεγάλης ηλιοφάνειας, των εκτάσεων γης και της άφθονης άμμου, που είναι αναγκαία για την κατασκευή των ηλιακών πάνελ, δήλωσε ο υψηλός αξιωματούχος της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει τις προθέσεις της να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν δεσμευθεί για καταπολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τον περασμένο Μάιο, ο Αλί αλ Ναΐμι είχε αναφερθεί στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να «εξάγει γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας» που θα προέρχονται από ηλιακά πάνελ τις επόμενες δεκαετίες.

Η αραβική χώρα στοχεύει να έχει αναπτύξει παραγωγική δυνατότητα 54 γιγαβάτ σε καθαρή ενέργεια μέχρι το 2040, σύμφωνα με την ειξικευμένη έκδοση Bloomberg New Energy Finance. Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύει το 14% της παγκόσμιας κατανάλωσης και εκτιμάται πως θα έχει αυξηθεί στο 19% μέχρι το 2040, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία επικεντρώνεται σε τρόπους επεξεργασίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διότι θεωρεί ότι δεν είναι πρακτικά τα σχέδια για την εγκατάλειψη των καυσίμων από υδρογονάνθρακες. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε, επίσης, από το Βερολίνο ότι ήδη η βιομηχανία ενέργειας συγκεντρώνει απόβλητα από τον καθαρισμό και τη μεταφορά φυσικού αερίου και τα μετατρέπει σε πετροχημικά. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραιτηθεί ο κόσμος από την εξόρυξη για την παραγωγή καυσίμων μέσα στην επόμενη 50ετία», είπε ο Αλί αλ Ναΐμι. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «παρεμπιπτόντως δεν είναι τόσο επιζήμια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT