Η Ευρώπη θέλει αύξηση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Η Ευρώπη θέλει αύξηση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕURELECTRIC (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού) στις Βρυξέλλες συμμετείχε το διήμερο 6-7 Μαρτίου ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης (φωτ.). Η ΕURELECTRIC ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Ομόφωνη ήταν η θέση για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όσο και για το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά θα πρέπει να συμμετέχουν στο σύστημα με όρους αγοράς. Ομοφωνία εκφράστηκε επίσης και για το θέμα απαλλαγής των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, ενώ στην εισήγηση προς το Δ.Σ. για αύξηση της τιμής των CO2 διαφοροποιήθηκε τόσο η Ελλάδα όσο και η Πολωνία. Ο κ. Παναγιωτάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον διευθυντή της Β2 Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε., κ. Μπόρντσαρντ, με τον οποίο συζητήθηκαν γενικά τα θέματα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Εβδομάδα ελληνικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου Hongdaxingye Γουέι Λιου, μιλώντας στο φόρουμ που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικών συναντήσεων «Go in Athens». Η κ. Γουέι Λιου εκπροσώπησε τον παραπάνω όμιλο, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας, στο πρόγραμμα «Go in Athens». Για το πόσο σημαντική πόλη είναι η Γκουανγκζού, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι έχει 14 εκατ. κατοίκους.

Διαπραγμάτευση σε τιμές «κρίσης»

«Αποτιμήσεις κρίσης» χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών η Citi σε ανάλυσή της. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η ανοδική πορεία των τιμών των εγχώριων τραπεζικών μετοχών θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι «κλειδί» θα αποτελέσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικές τράπεζες έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους, υπογραμμίζοντας ότι οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε τιμές «κρίσης», με τιμή προς λογιστική αξία που κυμαίνεται στο 0,2-0,3. Αναφέρει, επίσης, ότι η Πειραιώς διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τις υπόλοιπες και, καθώς είναι πιο μοχλευμένη, θα επωφεληθεί περισσότερο από τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.

Αποκομμένη σιδηροδρομικά η Ειδομένη

Αποκομμένη είναι από χθες η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και δεν εισέρχονται ούτε εξέρχονται τρένα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, εφόσον δεν αποσυμφορηθεί η Ειδομένη και, τελικά, μεταβούν οι 20 κλινάμαξες της ΓΑΙΑΟΣΕ στην περιοχή. Οι άνθρωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανησυχούν ότι η απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τη μεταφορά των κλιναμαξών στην Ειδομένη, ναι μεν έχει κίνητρο φιλάνθρωπα αισθήματα, ωστόσο δεν διευκολύνει την κυβέρνηση να αποσυμφορήσει την περιοχή. Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες στην περιοχή.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, παρεκτός τη διάσπαση της ΔΑΚΕ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας. Η ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Παναγόπουλο, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, κέρδισε ξανά την πρωτιά, με απώλεια όμως μίας έδρας (15 αντί για 16), ενώ το ΠΑΜΕ διατήρησε ακέραιες τις δυνάμεις του (10 έδρες). Οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές διασπάστηκαν, καθώς απέναντι στον Νίκο Κιουτσούκη και την αντιμνημονιακή ΔΑΚΕ, που πήρε 8 έδρες, κατέβηκε η Νέα ΔΑΚΕ με συνδικαλιστικά στελέχη προερχόμενα κυρίως από τις τράπεζες, που κατέλαβαν 4 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές η ΔΑΚΕ είχε κατέβει ενιαία και είχε λάβει 11 έδρες. Το ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), στο οποίο συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στελέχη της ΛΑΕ, ενώ προσχώρησε και ένα τμήμα από την παράταξη «ΕΜΕΙΣ» (Νίκος Φωτόπουλος), πήρε 7 έδρες (είχε 5), ενώ το εναπομείναν «ΕΜΕΙΣ» κατέλαβε μία έδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT