Πρόσφυγες εργάτες στη Γερμανία

Πρόσφυγες εργάτες στη Γερμανία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι πρόσφυγες εισέρχονται στη γερμανική αγορά εργασίας ως βοηθητικό προσωπικό, καθότι θέσεις με υψηλότερες απαιτήσεις απαιτούν μετεκπαίδευση – αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει το Ινστιτούτο Ερευνας για την Αγορά Εργασίας, το οποίο εδρεύει στη Νυρεμβέργη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 70% των προσφύγων δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο επαγγελματικής κατάρτισης. Ετσι οι νεοαφιχθέντες στη Γερμανία αναζητούν κυρίως θέσεις εργασίας στη γαστρονομία, σε εταιρείες ασφαλείας, καθαριότητας ή αποθήκευσης προϊόντων.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της DW, πρόκειται για δουλειές που οι Γερμανοί αναλαμβάνουν όλο και πιο δύσκολα. «Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να τους προσφέρουμε μαζί με τη δουλειά και κάποια εξειδίκευση, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν επαγγελματικά», εξηγεί ο Χέρμπερτ Μπρίκερ από το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης. Πράγμα αναγκαίο, ώστε μελλοντικά να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ντόπιους μακροχρόνια άνεργους και σε ανειδίκευτους πρόσφυγες.

Ο αριθμός των προσφύγων που αποτελούν το δυνάμει νέο εργατικό δυναμικό είναι συγκεκριμένος, λέει ο Μπρίκερ. Το 2015 χορηγήθηκε άσυλο σε 141.000 πρόσφυγες, οι οποίοι απέκτησαν έτσι ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Από αυτούς οι 110.000 βρίσκονταν σε κατάλληλη ηλικία για εργασία.

Μαζί με τους πρόσφυγες που αναμένονται φέτος, ο αριθμός τους μπορεί να κυμανθεί έως το τέλος του χρόνου από 500.000 έως 620.000 ικανά για εργασία άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT