Το 51% των ξένων εταιρειών σε μαύρους επιβάλλει η Ζιμπάμπουε

Το 51% των ξένων εταιρειών σε μαύρους επιβάλλει η Ζιμπάμπουε

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλείσιμο των ξένων επιχειρήσεων θα προχωρήσει από την 1η Απριλίου η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, εάν δεν συμμορφωθούν με τον νόμο για την πώληση ή εκχώρηση του 51% των μετοχών τους σε μαύρους πολίτες της χώρας. Τα σχετικά δήλωσε ο υπουργός Συμμετοχής των Ιθαγενών Πάτρικ Ζουάο, ανιψιός του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μπουγκάμπε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, διεμήνυσε ότι «μέχρι τη δεδομένη ημερομηνία θα πρέπει να εναρμονιστούν οι εταιρείες, ειδάλλως θα κλείσουν και θα αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνέπειες του νόμου. Δεν υπάρχει χώρα η οποία δεν χρειάζεται ξένες επενδύσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να προσφέρουν προστιθέμενη αξία». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διευκρινίσει την πολιτική της στο θέμα της χειραφέτησης των μαύρων, ειδικά τώρα που επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη διεθνή κοινότητα. Η Ζιμπάμπουε έχει δηλώσει ότι θα αποπληρώσει τουλάχιστον 1,8 δισ. δολάρια από το χρέος της προς τον διεθνή οργανισμό και άλλους πιστωτές μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να μπορέσει να διεκδικήσει νέα δάνεια.

Με την ανακοίνωση του υπουργού Συμμετοχής των Ιθαγενών ίσως δίνεται τέλος στη μεγάλη συζήτηση, η οποία διεξάγεται πολύ καιρό μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Μουγκάμπε. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η εμβέλεια της νομοθεσίας για τη χειραφέτηση των μαύρων, η οποία ψηφίστηκε το 2010 και αφορά εταιρείες ξένης ιδιοκτησίας και εταιρείες που ανήκουν σε λευκούς. Υπό το πρίσμα της χειραφέτησης, οι ξένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εξορυκτικών, πρέπει να πωλήσουν ή να εκχωρήσουν το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου σε μαύρους πολίτες της Ζιμπάμπουε, ώστε να ενδυναμωθούν σε επίπεδο οικονομικής ισχύος και να συμμετάσχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, υπάρχουν, όπως φαίνεται, και διαφοροποιήσεις. Πριν από δύο χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών Πάτρικ Τσινάμασα είχε αναφέρει ότι για κλάδους εκτός της εξόρυξης πιθανόν να υπήρχε άλλο ποσοστό. Κατά τον Νέλσον Τσαμίζα του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή, «η νομοθεσία περί χειραφέτησης είναι άνευ νοήματος και έχει ξενοφοβικό χαρακτήρα».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε διεθνή κλίμακα η Ζιμπάμπουε, στο πεδίο των πρώτων υλών, διατηρεί τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρώμιο και πλατίνα μετά τη Νότια Αφρική. Μεταξύ των διεθνών εξορυκτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι οι Impala Platinum Holdings και Anglo American Platinum.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT