Σχέδιο για νέο Σύνταγμα θα καταθέσει το ΑΚΡ

Σχέδιο για νέο Σύνταγμα θα καταθέσει το ΑΚΡ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου επιμένει στο σχέδιό της για αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο την καθιέρωση προεδρικού συστήματος, το οποίο θα ενισχύει κατά πολύ τις εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα καταθέσει το δικό του σχέδιο Συντάγματος στη Βουλή, ύστερα από την αποτυχία της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής να καταλήξει σε συναινετική πρόταση. Το σχέδιο του ΑΚΡ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου και να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο της διακομματικής επιτροπής στο κεντροαριστερό κεμαλικό κόμμα CHP, το οποίο ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με 317 έδρες στη Βουλή, το ΑΚΡ χρειάζεται άλλες 14 προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη, ενισχυμένη πλειοψηφία, η οποία θα του επιτρέψει να θέσει την πρότασή του σε δημοψήφισμα. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το ΑΚΡ θα βρει συμμάχους στο δεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, το οποίο, όμως, αρνείται επί του παρόντος να δεχθεί το προεδρικό σύστημα. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όπου Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιχειρήσουν να συρρικνώσουν το φιλοκουρδικό HDP κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 10%, εκμεταλλευόμενοι την ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει η επιστροφή της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ στην ένοπλη δράση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΚΡ θα μπορούσε να εξασφαλίσει από μόνο του την αναγκαία πλειοψηφία για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εκστρατεία κατά του Τύπου

Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εκστρατεία των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση δικαστικών αρχών εναντίον του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε χθες δεκτό αίτημα της Εισαγγελίας να ξεκινήσει τη διαδικασία δίωξης εναντίον του Αϊντίν Ντογάν, προέδρου της μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας και ιδρυτή του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της χώρας. Ο κ. Ντογάν αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε προ δεκαετίας κύκλωμα λαθρεμπορίου πετρελαίου, τις οποίες η εφημερίδα Hurriyet, που ανήκει στον όμιλο Dogan, χαρακτήρισε συκοφαντικές.

Τη στιγμή που σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην εσωτερική αντιπολίτευση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κλείνει ανοικτά μέτωπα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας του. Αυτό υποδηλώνει η χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ριβλίν, κατά την οποία οι δύο άνδρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου στον πιο τουριστικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης, που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί πολίτες. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δύο παραδοσιακών συμμάχων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδεινώθηκαν επί πρωθυπουργίας Ερντογάν, παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει για την εξομάλυνσή τους.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 24χρονο Ιάπωνα στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με την κατηγορία ότι ετοιμαζόταν να περάσει στη γειτονική χώρα για να πολεμήσει μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλα τρία άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται, καθώς οι τουρκικές και γερμανικές αρχές ασφαλείας υποπτεύονται ότι οι συλληφθέντες προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον γερμανικού στόχου στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT