Διχάζει το μνημείο για τα θύματα του Μπρέιβικ

Διχάζει το μνημείο για τα θύματα του Μπρέιβικ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Διχάζει το μνημείο που θα ανεγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του ακροδεξιού δολοφόνου Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Κάποιοι από τους οικείους των θυμάτων του ήδη κατέθεσαν αγωγή στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να σταματήσουν την κατασκευή του. Αλλοι, πάλι, την χαιρετίζουν, καθώς πιστεύουν ότι θα είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπρέιβικ στράφηκε εναντίον του νορβηγικού κράτους καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής του, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του μνημείου, το οποίο θα ονομάζεται «τραύμα στη μνήμη» και θα στηθεί απέναντι από το νησί Ουτόγια, όπου ο Μπρέιβικ δολοφόνησε ψυχρά 69 νεαρά μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Το έργο του Σουηδού καλλιτέχνη Τζόνας Ντάλμπεργκ επιλέχθηκε το 2014 από κρατική επιτροπή, που το θεώρησε ένα συμβολικό τραύμα στο τοπίο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την «άξαφνη και μόνιμη απώλεια αυτών που πέθαναν».

Ωστόσο πολλοί από τους περιοίκους αντιτίθενται στην κατασκευή του, τόσο εξαιτίας του σχεδίου όσο και λόγω του τόπου ανέγερσής του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναστείλει το έργο μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. «Περιμέναμε γι’ αυτό επί μία πενταετία. Είναι καλό να έχουμε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να πάμε», λέει η Λίζμπεθ Κρίστιν Ρόινελαντ, επικεφαλής της ομάδας στήριξης των θυμάτων και των συγγενών τους.

Αντίθετη άποψη

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι που αντιτίθενται στην κατασκευή έχουν διαφορετική άποψη. «Καταλαβαίνουμε τους συγγενείς αλλά και όποιον διαδραμάτισε κάποιο ρόλο εκείνη τη μοιραία 22α Ιουλίου, είμαστε και εμείς ένα κομμάτι από εκείνη την ημέρα», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Ιρέν Ολταν Μπερζ, επικεφαλής της επιτροπής κατοίκων. «Ομως νιώθουμε ότι είναι υπερβολικά κοντά. Δεν μπορούμε να ζούμε δίπλα σε αυτό το μνημείο και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να προχωρήσουμε».

Πριν από μία εβδομάδα, ο ναζιστής δολοφόνος Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τη Νορβηγία σκοτώνοντας συνολικά 77 ανθρώπους, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι άθλιες και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, καθώς ανάμεσα σε άλλα τού προσφέρονται γεύματα τα οποία έχουν προθερμανθεί στον φούρνο μικροκυμάτων, κάτι που είναι χειρότερο βασανιστήριο «ακόμα και από τον εικονικό πνιγμό», οι σωματικοί έλεγχοι είναι «ενοχλητικοί και ταπεινωτικοί» και νιώθει απομονωμένος, αφού δεν έχει το δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Μπρέιβικ διαθέτει τον δικό του κυλιόμενο τάπητα, σταθερό ποδήλατο και άλλα όργανα γυμναστικής, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τους φυλακισμένους και λαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, παζλ, βλέπει dvd και μπορεί να ακούει τη μουσική της επιλογής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT